Okul dışı eğitim bağlamında sosyal bilgiler ders kitaplarında yer alan etkinliklerin değerlendirilmesi
Evaluation of activities in social studies textbooks in the context of out-of-school education
- Tez No: 687334
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RECEP KÜREKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Eğitim, Okul Dışı Eğitim, Ders Kitapları, Social Sttudies, Education, Out-of-School Education, Textbooks
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmada hedeflenen amaç Sosyal Bilgiler ders kitaplarındaki etkinliklerin okul dışı eğitime uygunluk durumunun değerlendirilmesi ve buna ilişkin öğretmen görüşlerini alarak analiz edilmesini sağlamaktır. Bu amaçla çalışma grubunu 2019-2020 Eğitim-Öğretim yılı içerisinde Milli Eğitim Bakanlığı' na bağlı ortaokullarda değişen tarihlerde Sosyal Bilgiler dersi öğretmenler ile yapılan görüşmeler ve 2020-2021 Eğitim-Öğretim yılını kapsayan Sosyal Bilgiler ders kitaplarının içerik yönünden incelenmesi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplamak amacıyla 'Öğretmen Görüşme Formu' kullanılmış olup aynı zamanda doküman inceleme yöntemine başvurulmuştur. Veri toplama süreci içerisinde konu ile ilgili literatür incelemesini, uzman kişiler tarafından oluşturulan makalelerin ve 'Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri' adlı kitaptan esinlenerek oluşturulan 'Öğretmen Görüşme Formu' nun yeterli olduğu varsayılmıştır. Buna ek olarak çalışma gurubunu oluşturan Sosyal Bilgiler dersi öğretmenleriyle görüşmeler yapılmıştır. Çalışmada elde edilen bulgular doğrultusunda; Sosyal Bilgiler dersi öğretmenleri ders kitaplarının ve müfredatın okul dışı eğitimi bağlamında yetersiz kaldığını belirtmişlerdir. Yapılan ders kitapları incelemesi sonucunda ise kitaplarda sınıf dışı eğitimi alanına yönelik çeşitli etkinliklere yer verildiği ancak bir yaptırım söz konusu olmadığı için bu etkinliklerin sadece söylenip geçilerek göz ardı edildiği kanısı ortaya çıkmaktadır. Araştırma sonucunda bir grup öğretmen ders kitaplarının okul dışı eğitimi noktasında yeterli görürken, bir grup öğretmen ise yetersiz gördüğünü belirtmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the eligibility of activities in Social Studies textbooks for out – of – class education and to analyze them bu taking teacher opinions. For his purpose, the working group consists of interviews with social studies teachers on diffirent dates in secondary schools affiliated with the Ministry of National Education in the 2019 – 2020 academic year and the content review of Social Studies textbooks covering the 2020-2021 academic year. In the research,'' Teacher's Opinion Form'' was used to collect data and document review analysis war also used. During the data collection process, it was assumed that the literature review on the subject, the articles created by experts and the '' Teacher Interview Form'' inspired by the book' Qualitative Research Methods In Social Sciences' were sufficient. In addition, interviews were held with the teachers of the Social Studies course that constituted the working group. In line with the findings of the study; Social Studies teachers stated that textbooks and curriculum were inadequate in the context of out – of- class education. As a result of the textbooks review, it is believed that variours activities aimed at the field of extra- classroom education are included in the boks, but these activities are ignored only by saying and passingthem bacause there is no sanction. As a result of the research, a group of teacherss deemed the textbooks sufficient for out – of- class eduation, while a group of teachers stated that they considered them inadequate.