Energy and exergy utilization in Turkish industrial sector up to 2010
Türkiye Sanayisinde 2010 yılına kadar enerji ve ekserji kullanımı
  1. Tez No: 68734
  2. Yazar: A.TÜRKER GÜRER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF İLERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Endüstrisi, Enerji Kullanımı, Verim, Ekserji Verimi, Eneri i Tasarrufu vı, Turkish Industry, Energy Consumption, Efficiency, Exergy Efficiency, Energy Conservation rv
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Öz TÜRKİYE SANAYİSİNDE 2010 YILINA KADAR ENERJİ VE EKSERJİ KULLANIMI Gürer, A. Türker Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Arif İleri Eylül 1997, 154 Sayfa Çalışmanın ana hedefi, Türk Sanayisinde enerjiyi yoğun olarak kullanan sektörlerin iyileştirme yöntem ve potansiyellerini belirlemek, bu iyileştirmelerin ülkenin toplam enerji ve ekserji tüketimi üzerindeki etkilerini incelemektir. Bu çalışmada iyileşmeler ikiye ayrılmıştır: varolan tesislerdeki iyileşmeler ve yeni kurulacak tesislerin getireceği iyileşmeler. Tezin ikincil hedefi ise, iyileştirmeler için gerekli olan yatırımları belirlemek, birbiriyle karşılaştırmak ve Türkiye'nin gelecekteki öncelikleri üzerine yorum yapmaktır. Tezde, tüm endüstriyel enerji ve ekserji kullanımının % 67 sini oluşturan demir-çelik, çimento, petrokimya ve gübre sanayileri incelenmiştir. Bu sektörlerin enerji verimleri özgül enerji tüketimlerine göre, ikinci kanun verimleri de literatürde önerilen yöntemlerle hesaplanmıştır. Yapılmış olan enerji iyileştirme projelerinin ve sektörlerdeki bazı temel fabrikaların incelenmesi sonucu enerji tassarruf potansiyelleri ve bunlar için gerekli olan yatırımlar bulunmuştur. 2010 yılma kadar olan projeksiyonlar sonucu, alt-sektörler için gerekli olan ilave kapasiteler ve yatırımlar belirlenmiştir. Demir Çelik sektörü hem yüksek enerji tassaruf potansiyelinden dolayı hem de iyileştirmeler için yapılacak yatırımın düşük olması sebebiyle en çokgelecek vadeden sektör olarak belirlenmiştir. Diğer taraftan, ihtiyaç duyulan tesisler arasında, etilen alt-sektörü gerekecek yatırım başına düşen enerji tasarrufu açısından en avantajlı olanıdır. Tavsiye edilen iyileştirmeler sonrasında, 2000 yılındaki endüstriyel enerji kullanımındaki tasarruf potansiyeli % 12.2 olarak belirlenirken, tüm ülke enerji ve ekserji kullanımının % 3.2 azaldığı gösterilmiştir. Yeni tesislerin devreye girmesiyle, 2000-2010 dilimi için endüstriyel ve toplam tasarruf potansiyelleri sırasıyla %6.1 ve %1.5 olarak belirlenmiştir. Türkiye'nin toplam birinci ve ikinci kanun verimleri, 2000 yılı için %35.1 ve %12.6 olarak, 2010 yılı için %35.6 ve %12.8 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ENERGY AND EXERGY UTILIZATION IN TURKISH INDUSTRIAL SECTOR UP TO 2010 Gürer, A. Türker M. S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Arif İleri September 1997, 154 pages The primary objective of the study is to determine improvement measures and potentials of the major energy consuming industrial sectors of Turkey and to examine the effects of improvements on the energy and exergy consumption picture of the country. Improvements in the study are considered in two parts, in existing plants and due to introduction of new plants. A second objective of the thesis is to determine the economics of the improvements to make comparisons among them and to make comments on the future industrial priorities of Turkey. The study emphasizes iron and steel industry, cement industry, petrochemical industry, and fertilizer industry, which together constitutes 67% of total industrial energy and exergy consumption. Energy efficiency of the sectors are measured in terms of specific energy consumption. Exergy efficiency of the processes are determined in terms of cumulative degree of perfection. Improvements and their economics are the results of available energy audit studies or analysis of individual plants of different industrial sub-sectors. Projections are made up to the year 2010 and additional capacities required and necessary investments for some sub-sectors are determined. inIron and steel industry was determined to be the most promising sector due to both high energy saving potential and relatively low investment required for improvements among all the other sectors. For the new plants required, ethylene subsector turned out to be most feasible one from energy saving per investment point of view. Total saving potential by the suggested improvements of the existing industry by the year 2000 was determined as 12.2%, reducing the overall energy and exergy consumption of the country by 3.2%. For the year 2010, the industrial and overall energy and exergy saving potentials were determined as another 6.1% and 1.5% respectively as a result of introduction of new plants. The overall first and second law efficiencies are evaluated as 35,1 and 12.6 percent for the year 2000 and 35.6 and 12.8 percent for the year 2010.