Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Kliniğinde EKT uygulanmış hastaların retrospektif olarak sosyodemografik ve klinik özellikleri açısından karşılaştırılması
A retrospective comparison of patients which applied at Akdeniz University Hospital Psychiatry Clinic in terms of sociodemografic and clinical features
- Tez No: 687340
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK KULAKSIZOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: EKT, depresyon, duygudurum bozukluğu, psikotik bozukluk, ECT, depression, mood disorder, psychotic disorder
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Bu çalışmada bir üniversite hastanesi psikiyatri kliniğinde yatan hastalara elektrokonvülsif terapi (EKT) uygulanma oranları ve EKT uygulanan hastaların geriye dönük olarak sosyodemografik ve klinik özelliklerinin ortaya koyulması ve çeşitli alt grupların bu özellikler açısından karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Psikiyatri Kliniği'nde 1 Ocak 2014 – 31 Aralık 2019 yılları arasında yatarak tedavi gören 3589 hastadan EKT uygulanan 301 hasta alınmıştır. 1 Ocak 2014 – 31 Aralık 2019 tarihleri arasında yatarak tedavi gören, EKT uygulanan hastaların dosyaları geriye dönük olarak taranmış; EKT uygulanan hastaların yaş, cinsiyet ve diğer sosyodemografik özellikleri, klinik özellikleri, DSM'ye göre tanıları, EKT endikasyonları, uygulanan EKT sayısı, sonrasında gelişen komplikasyonlar ve EKT'ye yanıt gibi çeşitli veriler değerlendirmeye alınmıştır. Veriler SPSS 23.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Kliniğimizde 6 yıllık dönemde yatarak tedavi gören 3589 hastadan 301'ine (%8,3) EKT uygulandığı saptandı. Hastaların yaş ortalaması 45,81 ± 15,10 olarak bulundu. Hastaların 198'i (%65,8) kadın, 103'ü (%34,2) ise erkekti. Kadın ve erkek hastaların EKT parametreleri arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmedi. Hastalara ortalama 8,64 ± 2,43 seans EKT uygulandığı ve hastaların %87,7'sinin tam veya kısmi fayda gördüğü saptandı. EKT uygulamasının en sık duygudurum bozukluğu tanısı almış hastalara (%77,4), ikinci sıklıkta psikotik bozukluğu olan hastalara (%16,9) yapıldığı görüldü. Hastaların tanılarına göre EKT'den fayda görme durumuna bakıldığında duygudurum bozukluğu tanısı alan hastaların psikotik bozukluğu olanlara göre EKT'den daha çok fayda gördüğü ve bu analizin istatiksel olarak anlamlı olduğu bulundu. Yaş ile EKT'den fayda görme arasında pozitif korelasyon saptandı ve istatiksel olarak anlamlı bulundu. Hastaların 44'ünde (%14,6) komplikasyon meydana geldiği ve bu komplikasyonların en sık konfüzyon, baş ağrısı ve unutkanlık olduğu görüldü. EKT sonrası komplikasyon olan ve olmayan hastalar cinsiyet, tanı ve kronik hastalık varlığı açısından karşılaştırıldığında istatiksel açıdan anlamlı bir fark saptanmadı. Sonuç: Bu çalışma EKT'nin etkili, güvenilir ve yan etki riski oldukça düşük bir tedavi olduğunu göstermiştir. Özellikle duygudurum bozuklukları ve psikotik bozukluklarda hızlı ve etkili bir tedavi yöntemi olduğu aşikardır.
Özet (Çeviri)
Introduction: In this study, it was aimed to reveal the rates of electroconvulsive therapy (ECT) application to patients hospitalized in a university hospital psychiatry clinic, to reveal the retrospective sociodemographic and clinical characteristics of patients who underwent ECT, and to compare various subgroups in terms of these characteristics. Methods: In this study, 301 patients who received ECT from 3589 patients who were hospitalized in the Psychiatry Clinic of Akdeniz University Medical Faculty Hospital between January 1, 2014 and December 31, 2019 were included. The files of the patients who were hospitalized and treated with ECT between January 1, 2014 and December 31, 2019 were scanned retrospectively; Various data such as age, gender and other sociodemographic characteristics, clinical characteristics, diagnoses according to DSM, indications for ECT, number of ECT applied, complications after ECT, and response to ECT were evaluated. The data were analyzed using the SPSS 23.0 program. Results: It was determined that ECT was applied to 301 (8.3%) of 3589 patients who were hospitalized in our clinic for a 6-year period. The mean age of the patients was 45.81 ± 15.10 years. Of the patients, 198 (65.8%) were female and 103 (34.2%) were male. There was no statistically significant difference between the ECT parameters of female and male patients. It was determined that an average of 8.64 ± 2.43 sessions of ECT was applied to the patients, and 87.7% of the patients had complete or partial recovery. It was observed that ECT was applied most frequently to patients diagnosed with mood disorder (77.4%), and secondly to patients with psychotic disorder (16.9%). Considering the patients' benefit from ECT according to their diagnoses, it was found that patients diagnosed with mood disorder benefited more from ECT than those with psychotic disorders, and this analysis was statistically significant. A positive correlation was found between age and benefiting from ECT and it was found to be statistically significant. Complications occurred in 44 (14.6%) of the patients, and the most common of these complications were confusion, headache and forgetfulness. When patients with and without complications were compared in terms of gender, diagnosis and presence of chronic disease, no statistically significant difference was found. Conclusion: This study showed that ECT is an effective, safe treatment with a very low risk of side effects. It is obvious that it is a fast and effective treatment method especially in mood disorders and psychotic disorders.