Psikiyatri kliniğinde çalışan hemşirelerin ruh sağlığı okuryazarlığına ilişkin görüşleri
The views of nurses working in psychiaty clinics on mental health literacy
  1. Tez No: 713965
  2. Yazar: ZEKİYE KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KERİME BADEMLİ, PROF. DR. İLHAN GÜNBAYI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: ruh sağlığı okuryazarlığı, hemşirelik, psikiyatri hemşireliği, nitel araştırma, mental health literacy, nursing, phenomenology
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı, psikiyatri kliniklerinde çalışan hemşirelerin ruh sağlığı okuryazarlığına ilişkin görüşlerini belirlemektir. Yöntem: Bu araştırmada, kalitatif araştırma yöntemlerinden fenomenolojik desen kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Kliniği, Atatürk Devlet Hastanesi Psikiyatri Kliniği ve Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi Psikiyatri Kliniği'nde çalışan toplam 15 hemşire oluşturmuştur. Veri toplamada açık uçlu sorulara dayanan yarı yapılandırılmış derinlemesine bireysel görüşme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın verileri, MAXQDA 2020 programında tümevarıma dayalı analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Bulgular: Psikiyatri kliniği hemşirelerinin ruh sağlığı okur yazarlığına ilişkin görüşleri doğrultusunda, ruh sağlığı okuryazarlığının anlamına ilişkin görüşler, ruhsal hastalıklar, ruhsal hastalıkların belirtileri, hemşirelik bakımı ve tedavisi, hemşirelerin ruhsal hastalıklara yönelik tutumları, ruh sağlığını koruma, sürdürme ve geliştirme yöntemleri olmak üzere altı ana tema ve toplam 107 alt tema elde edilmiştir. Sonuç: Psikiyatri kliniğinde çalışan hemşirelerin, ruh sağlığı okur yazarlığına yönelik bilgi gereksinimleri olduğu ortaya çıkmıştır. Bu kapsamda psikiyatri kliniklerinde çalışan hemşirelere yönelik hizmet içi eğitimler yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to set the views of nurses working in psychiatry clinics on mental health literacy. Method: Phenomenological design, one of the qualitative research methods, is used in this study. The sample of the study is consisted of 15 nurses working in Akdeniz University Hospital Psychiatry Clinic, Atatürk State Hospital Psychiatry Clinic and Antalya Training and Research Hospital Psychiatry Clinic. Semi-structured in-depth individual interviews based on open-ended questions are used for data collection. The data of the research is analyzed with the MAXQDA 2020 program by the inductive analysis method. Results: In accordance with the views of nurses working in psychiatry clinics on mental health literacy, six main themes, which include including views on the meaning of mental health literacy, mental illnesses, symptoms of mental illnesses, nursing care and treatment, nurses' attitudes towards mental illnesses, methods of protecting, maintaining and improving mental health, and A total of 107 sub-themes are obtained. Conclusion: It has been revealed that nurses working in the psychiatry clinicsare need to be educated on mental health literacy. In this context, it is recommended for nurses working in psychiatry clinics to have an in- service training regarding them.