Spor eğitim modeline dayalı temel tenis eğitiminin 10–11 yaş çocuklarda temel motor ve tenis becerileri ile liderlik özelliği gelişimine etkisi
The effect of basic tennis training based on sports education model on the development of basic motor performance tennis skills and leadership skills in children aged 10–11
  1. Tez No: 687401
  2. Yazar: MELİS KORKMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ALTINKÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor Eğitim Modeli, Temel Tenis Eğitimi, Tenis becerisi, Motor Performans, Liderlik, Sports Education Model, Basic Tennis Training, Tennis Skill, Motor Performance
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Araştırma ile spor eğitim modeline dayalı temel tenis eğitiminin 10–11 yaş çocuklarda temel motor ve tenis becerileri ile liderlik özelliği gelişimi üzerine etkisini incelemek amaçlanmıştır. Araştırmada, yarı deneysel araştırma modellerinden öntest–sontest eşitlenmemiş kontrol gruplu desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Antalya il milli eğitim müdürlüğüne bağlı ortaokulda eğitim kademesinde öğrenim görmekte olan 10-11 yaş 25 deney grubu ve 24 kontrol grubu olmak üzere toplam 49 ortaokul 5. Sınıf öğrencilerinden oluşmaktadır. Araştırmaya katılan deney ve kontrol gruplarında birinci hafta ön testler alınmış sonrasında 12 hafta uygulama süreci gerçekleştirildikten on dördüncü hafta son testler alınmıştır. Uygulamada deney grubuna Spor Eğitim Modeli (SEM) ile temel tenis eğitimi uygulanırken kontrol grubuna beden eğitimi derslerinde temel tenis eğitimi uygulaması yapılmıştır. Araştırmada motor performans düzeylerini belirlemek için statik denge (flamingo testi), esneklik (otur uzan testi ), sürat (20 metre testi), çeviklik (T dril testi), koordinasyon (altıgen testi), el kavrama kuvveti (hand grip testi), patlayıcı kuvvet (dikey sıçrama ve durarak uzun atlama testleri) veri toplama araçları, Tenis becerilerinin düzeyini belirmek için Wall Catch Koordinasyon, Revize Dyer Duvar (RDD) testleri veri toplama araçları ve Liderlik becerisi özelliklerini belirlemek için ise Cansoy ve arkadaşlarının geliştirdiği“Liderlik özellikleri Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma da elde edilen veriler SSPS programıyla hesaplandı elde edilen verilerin normal dağılım olduğu görüldü. Çalışma grubunun sosyo-demokrafik özellikleri frekans yüzde dağılımları ile belirlendi. Değişkenlerden arasında farklılık olup olmadığı belirlemek için bağımsız örneklem t testi, eşleştirilmiş örneklem t testi ve one way anova testleri kullanılmıştır. Sonuç olarak, Spor Eğitim Modeline (SEM) dayalı temel tenis eğitimi uygulamalarının 10-11 yaş çocukların motor performans düzeylerini, temel tenis becerisi edinimi ve gelişimi sürecini ve liderlik becerilerinin gelişimini olumlu yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the effect of basic tennis training based on Sports Education Model (SEM) on the development of basic motor performance, tennis skills and leadership skills in children aged 10–11. In the research, pre-test-post-test and unequalized control group design, which is one of the quasi-experimental research models, was used. The study group of the research consists of a total of 49 5th grade students, 25 in the experim ental group and 24 in the control group, aged 10-11, who are studying at the secondary school affiliated to the Antalya Provincial Directorate of National Education. In the experimental and control groups participating in the research, pre-tests were taken in the first week, and after the practice process was carried out for 12 weeks, post-tests were taken in the fourteenth week. In practice, basic tennis training was applied to the experimental group with the Sports Education Model (SEM), while basic tennis training was applied to the control group in physical education classes. In the research, static balance (flamingo test), flexibility (sit and reach test), speed (20 m sprint test), agility (T drill test), coordination (hexagon test), hand grip strength (hand grip test), strength and power (vertical jump and standing long jump tests) was used in order to determine the motor performance levels while Wall Catch Coordination and Revised Dyer Backboard tests and data collection tools were used to determine the level of tennis skills. The“Leadership Qualities Scale”developed by Cansoy et al. was used to determine the leadership skill characteristics. The data obtained in the research were calculated with the SSPS program and it was seen that the data obtained was of normal distribution. The socio-demographic characteristics of the study group were determined by frequency and percentage distributions. Independent sample t-test, paired-sample t-test and one-way anova tests were used to determine whether there was a difference between variables. As a result, it has been concluded that basic tennis education applications based on Sports Education Model (SEM) positively affect the motor performance levels, basic tennis skill acquisition and development process and leadership skills development of 10-11 year old children.