Trajectory tracking control of a two lirik plarlar manipulator with lirik elexibility
İki uzuvlu bir düzlemsel robotun uzun esnekliği hesaba katılarak yörünge izleme kontrolü
- Tez No: 68745
- Danışmanlar: PROF. DR. S. KEMAL İDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Esnek kollu robot, Yayılı parametreli model, Esnek robotların kontrolü, Yörünge izleme, Tüm durum geribeslemesi, Kazanç planlaması rv
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
oz İKİ UZUVLU BİR DÜZLEMSEL ROBOTUN UZUV ESNEKLİĞİ HESABA KATILARAK YÖRÜNGE İZLEME KONTROLÜ AY, Volkan Yüksek lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez yöneticisi: Prof. Dr. S. Kemal İDER Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. Kemal ÖZGÖREN Ocak 1997, 108 Sayfa Bu tezde, esnek kollu robotların uç noktasının yörünge izlemesi için kontrol sistemi tasarımı yapılmaktadır. Bu amaçla, bir tane tek kollu ve bir tane iki kollu düzlemsel robot göz önüne alınmaktadır. Öncelikle, robotların dinamik denklemleri, esnek kol için yayılı kütle ve esneklik parametreleri kullanarak çıkarılmıştır. Daha sonra, esnek kollu robotların istenilen uç nokta hareketine göre kararlılığı, yayılı ve toplaşık parametreli modellerle sonlu sayıda mod şekli kullanarak araştırılmıştır. Son olarak kontroller, sistemin iç dinamiği kararlı hale gelirken, uç noktanın yörünge izleme hatası azalacak şekilde tasarlanmıştır. Bunun için tüm durum geri beslemesi kullanılmış ve doğrusal olmayan denklemler esnek IHolmayan robot hareketi etrafında doğrusallaştınlmıştır. Kontrol edicinin etkinliği nümerik benzeştirme ile test edilmiş ve kararlılık, performans özellikleri test sonuçları ile birlikte sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TRAJECTORY TRACKING CONTROL OF A TWO LINK PLANAR MANIPULATOR WITH LINK FLEXIBILITY AY, Volkan M.S. Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. S. Kemal İDER Co-Supervisor: Prof. Dr. M. Kemal ÖZGÖREN January 1997, 108 Pages In this thesis, control design for the tip point trajectory tracking of planar manipulators with link flexibility is presented. For this purpose, a single link and a two link planar manipulators are considered. First, the dynamic equations of the manipulators are derived by using distributed masses and elasticity for the flexible arm. Then, stability of flexible manipulators corresponding to desired end point motion are investigated for lumped and distributed parameter models with finite number of modes. Finally controls are designed such that while the internal system dynamics are stabilized, tracking error of the end point is reduced. For this purpose, full state feedback is used and the nonlinear dynamic equations are IABSTRACT TRAJECTORY TRACKING CONTROL OF A TWO LINK PLANAR MANIPULATOR WITH LINK FLEXIBILITY AY, Volkan M.S. Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. S. Kemal İDER Co-Supervisor: Prof. Dr. M. Kemal ÖZGÖREN January 1997, 108 Pages In this thesis, control design for the tip point trajectory tracking of planar manipulators with link flexibility is presented. For this purpose, a single link and a two link planar manipulators are considered. First, the dynamic equations of the manipulators are derived by using distributed masses and elasticity for the flexible arm. Then, stability of flexible manipulators corresponding to desired end point motion are investigated for lumped and distributed parameter models with finite number of modes. Finally controls are designed such that while the internal system dynamics are stabilized, tracking error of the end point is reduced. For this purpose, full state feedback is used and the nonlinear dynamic equations are I