Türk resim sanatında portre soyutlamaları - 1980 sonrası
Portrait abstraction in Turkish painting art - after 1980
- Tez No: 687516
- Danışmanlar: PROF. DR. TEYMUR RZAYEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Portre, Portre Soyutlamaları, Türk Resim Sanatı, figür, figürasyon, biçim, biçimsizlik, deformasyon, imge, konfor alanı, bozulmuş gerçekçilik, Portrait, Portrait Abstractions, Turkish Painting Art, fıgure, figuration, form, formlessness, deformation, image, comfort area, disrupted realism
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu tezin temel araştırma konusu; modern sanatta figürün temsilden (üç boyutlu gözükme çabasından, simgesellikten, izleyiciye bir şeyleri dikte etmekten) koparak imge olarak sanatçının tuvalinde canlanmasıdır. İlk kısımda, resim sanatında portre ve otoportre çalışmalarının tarihsel süreç içerisinde nasıl başlayıp geliştiği seçilen örnek sanatçılarla beraber irdelenmiştir. Ardından, figür ve figürasyon ayrımının tanımlaması yapılmaya çalışılmış. Biçim ve imge, biçim-biçimsizlik ve deformasyon farkı, soyut ve gerçekçilik arasındaki gerilim irdelenmiştir. Yine bu bölümde sanatçının konfor alanı kavramının tanımlaması yapılmıştır. 1980 sonrasındaki değişimler ile 2000'li yıllarda yaşanmaya başlayan teknolojik gelişmelerin sonuçları ele alınmış ve bunun portre resmine etkileri incelenmiştir. Bozulmuş gerçekçilik tanımı irdelenerek bu kısım tamamlanmıştır. Üçüncü kısımda ise, Türkiye'de 1980 sonrasında portre çalışmaları yapan sanatçılarımız incelenmiştir. Son kısımdaysa, kendi resimlerimde portre soyutlamaları analizleriyle beraber sorgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The main research subject of this thesis is that the figure in modern art is detached from representation (trying to appear three-dimensional, symbolism, dictating something to the viewer) and revives on the artist's canvas as an image. In the first part, how the portrait and self-portrait works started and developed in the historical process in the art of painting were examined together with the selected sample artists. Next; The definition of figure and figuration distinction has been tried to be made. The difference between form and image, form-formlessness and deformation, the tension between abstract and realism are examined. Again in this section, the definition of the concept of the comfort area of the artist is made. The results of the changes after 1980 and the technological developments that started in the 2000s were discussed and the effects of this on portrait painting were examined. This part has been completed by examining the definition of disrupted realism. In the third part, our portrait artist who works in Turkey after 1980 were examined. In the last part, the portrait abstractions in my own paintings are questioned together with their analysis.