Experimental and numerical analysis of unsteady one dimensional groundwater flow in a nonuniform aquifer
Uniform olmayan akiferde oluşan bir boyutlu ve zamana bağımlı akımın deneysel ve sayısal analiz ile araştırılması
- Tez No: 68753
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL ÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Zamana Bağlı Olmayan Yeraltı Suyu Akımı, Tek Boyutlu Yeraltı Suyu Akımı, Deneysel Metod, Sayısal Analizi, Homojen Olmayan Basınçlı Akifer, Kum Tankı, Basınç Transducerleri, Unsteady Groundwater Flow, Öne Dimensional Groundwater Flow, Experimental Method, Numerical Analysis, Non-Homogenous Confîned Aquifer, Sand Box, Pressure Transducers
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
öz UNİFORM OLMAYAN AKİFERLERDE OLUŞAN BİR BOYUTLU VE ZAMANA BAĞIMLI AKIMIN DENEYSEL VE SAYISAL ANALİZ İLE ARAŞTIRILMASI BANNA, Mazen Samir Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Halil ÖNDER Temmuz 1997, 73 Sayfa Bu çalışmada, homojen olmayan ve isotrop bir basınçlı akiferde oluşan bir boyutlu zamana bağımlı akım, deneysel yolla ve sayısal modelleme ile araştırılmıştır ve bilinen bir analitik çözümle karşılaştınlmıştır. Söz konusu analitik çözüm iki ayn malzemeden oluşan ve bir tarafinda bir nehirli sınırlandırılmış olan bir akiferde nehir su seviyesinin ani yükselmesi veya alçalması sonucu oluşan yeraltı su akımını tanımlamaktadır. Bu akımı laboratuvarda deneysel olarak incelemek için 5.0 m. uzunluğunda, 0.30 m. genişliğinde ve 0.60 m. yüksekliğinde bir kum tankı modeli kurulmuştur. Kum tankının ilk bir metrelik bölümü kumla, kalan kısmı ise tüf olarak adlandırılan bir malzeme ile doldurulmuştur. Piyezometrik yük ölçümleri için, basınç“transducer”'lan kullanılmış, ve dijital bir sistem yardımı ile bilgisayar ortamına, küçük zaman aralıklarında kayıt edilmiştir.Analitik modeli, sayısal modelle karşılaştırmak için, MODFLOW olarak bilinen, modüler, üç boyutlu sonlu farklar yeraltı su akımı modeli kullanılmıştır. Analitik, deneysel, ve sayısal modellerin sonuçlan karşılaştırma yapabilmek amacı ile, boyutsuz eğriler olarak sunulmuştur. Bu grafiklerde, akiferin birinci ve ikinci bölgesinde oluşan düşümün ve akiferde depolanan su hacminin zamana göre değişmesi gösterilmektedir. Analitik ve sayısal model sonuçlan birbiriyle uyum içindedir. Deneyin başlangıcı dışında, deneysel sonuçlar da analitik çözümle uyum göstermektedir. Deneyin başlangıcında görülen uyumsuzluk, bu zaman aralığında Dupuit varsayımlarının sağlanmamasından kaynaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXPERIMENTAL AND NUMERICAL ANALYSIS OF UNSTEADY ÖNE DIMENSIONAL GROUNDWATER FLOW İN A NON-UNIFORM AQUIFER BANNA, Mazen Samir M. S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Halil ÖNDER July 1997, 73 Pages in this study unsteady one-dimensional flow in a non homegenous and isotropic confined aquifer is investigated by two approaches, namely, by experimental method and numerical analysis. The results are compared with the results of an existing analytical solution. The analytical solution under consideration describes the flow in a composite aquifer which consists of two different regions. The flow occurs due to a sudden drop ör rise in the water stage of a nearby stream. To study this flow experimentally, a set up was constructed. This setup consists of a sand box model of 5.0 m. length, 0.30 m. width and 0.60 m. height. The fkst one-meter of the sand box was filled vvith sand and the rest of it was fîlled with tuff. The stream was represented by a small section adjacent to the sand region. The two regions of the sand box were equiped with the pressure transducers for the piezometric head measurements. These transducers wereconnected to a digitized system which enabled the measurement of the piezometric head, in a discrete manner at small time intervals. To test the validity of the aforementioned analytical model by the second approach, the three dimensional numerical model, based on the finite diflferences called MODFLOW was used. The results of the three models (analytical, experimental, and numerical) were plotted on the dimensionless graphs for the comparison purpose and to see how they deviate from each other. These graphs represent the variation of the dimensionless drawdowns in the first and the second regions of the aquifer, and the dimensionless bank storage as a function of the dimensionless time. The results of the numerical model are in very good agreement with those of the analytical model. Except early times, the experimental results are also in a reasonable agreement with those of the analytical model. The deviation of the experimental results from the others at early times is due to the fact that Dupuit assumptions are not satisfied.