Unsteady one dimensional groundwater flow in a nonuniform aquifer with various field boundary conditions
Çeşitli sınır şartları altında üniform olmayan akiferlerde oluşan bir boyutlu ve zamana bağımlı akımın analizi
  1. Tez No: 93191
  2. Yazar: CEYDA POLATEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL ÖNDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Zamana Bağlı Yeraltı Suyu Akımı, Tek Boyutlu Yeraltı Suyu Akımı, Deneysel Yöntem, Sayısal Analiz, Homojen Olmayan Serbest Yüzeyli Akifer, Kum Tankı, Basınç Algılayıcıları (Transducer). vı XC YÜKSEKÖĞRETİM KURULU, Unsteady Groundwater Flow, One-dimensional Groundwater Flow, Experimental Method, Numerical Analysis, Unconfined non-uniform Aquifer, Sandbox, Transducer. IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
oz ÇEŞİTLİ SINIR ŞARTLARI ALTINDA UNIFORM OLMAYAN AKİFERLERDE OLUŞAN BİR BOYUTLU VE ZAMANA BAĞIMLI AKIMIN ANALİZİ POLATEL, Ceyda Yüksek Lisans, înşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Halil Önder Eylül 2000, 72 Sayfa Bu çalışmada, iki farklı bölgeden oluşan, uniform olmayan, serbest yüzeyli, sonlu bir akiferde oluşan bir boyutlu yeraltı suyu akımı incelenmiştir. Söz konusu akifer bir yarımdan taşkın yatağı diğer yarımdan ise sabit su yükü sının ile sınırlandırılmıştır. Akiferdeki akım, taşkın yatağındaki su seviyesinin değişmesi sonucu oluşmaktadır. Bu çalışmada taşkın yatağındaki su seviyesi olarak, değişik nehir (taşkın) hidrografları (ani düşme veya yükselme, doğrusal düşme veya yükselme, rasgele değişim) uygulanmıştır. Akım iki yaklaşım kullanılarak incelenmiştir; bir kum tankı (fiziksel model) kullanılarak laboratuarda ve sonlu farklar yöntemine dayanan bir sayısal model kullanılarak bilgisayar ortamında. Kum tankındaki su tablası seviyesinin zamana bağlı değişimini ölçmek için, elektronik veri toplama sistemikullanılmıştır. Sonuçlar, akiferin birinci ve ikinci bölgesindeki boyutsuz su seviyesi düşmelerini ve boyutsuz kıyı depolanmasının zamana göre değişimini gösteren boyutsuz grafikler olarak sunulmuştur. Başlangıç süreleri dışında, deneysel araştırma sonuçlarının, sayısal analiz sonuçlarıyla uyum içerisinde olduğu görülmüştür. Deneyin başlangıcında görülen uyumsuzluk, bu zaman aralığında Dupuit varsayımlarının sağlanamamasından kaynaklanmaktadır. Deney sonuçları, aynı zamanda, analitik çözümle de karşılaştırılmış ve sonuçların, yine, başlangıç zamanı dışında birbiri ile makul bir uyumluluk içerisinde olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT UNSTEADY ONE DIMENSIONAL GROUNDWATER FLOW IN A NON-UNIFORM AQUIFER WITH VARIOUS FIELD BOUNDARY CONDITIONS POLATEL, Ceyda M. S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Halil Önder September 2000, 72 Pages A one-dimensional groundwater flow occurring in a finite, unconfined, non uniform aquifer, which consists in two different regions, is considered. The aquifer is limited on one side by a flood channel, and by a constant head boundary on the other side. The flow in the aquifer occurs laterally as a result of change of water elevation in the flood channel. In this study different types of flood hydrographs are applied to investigate the flow in the aquifer. The applied hydrographs are sudden drop (or rise), linear drop (or rise), and an arbitrary variation in the water stage of the flood channel. The flow is investigated by two approaches; experimentally in a sandbox model in the laboratory and numerically using a digital model based on finite differences. A data acquisition system is used to measure the time dependent mvariation of the water table elevation within the sandbox. The results are presented in the form of dimensionless graphs that represent the variation of the dimensionless drawdowns on the first and second regions of the aquifer, and the dimensionless bank storage as a function of dimensionless time. The results of experimental investigation and analytical solution are in a reasonable agreement with those of the numerical investigation, except for early time. This deviation is due to the fact that Dupuit assumptions are not satisfied.