Türkiye Azerbaycan arasında imzalanan iki taraflı yatırım anlaşması çerçevesinde Azerbaycan'da yatırım
Investment in Azerbaijan within the framework of bilateral investment agreement between Turkey and Azerbaijan
  1. Tez No: 687535
  2. Yazar: RASHAD AKHMEDOVI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU ŞENSÖZ MALKOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrudan yabancı yatırımlar, Türkiye ve Azerbaycan Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması, Azerbaycan'da Yabancı Yatırımlar, Foreign direct investments
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Dış Ticaret Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Hukuku ve Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Hukuku ve Avrupa Birliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Zengin hammadde kaynakları, coğrafi yerleşim açısından avantajları olan Azerbaycan, bağımsızlığını ilan ettikten sonra ekonomisinde ve hukuk sisteminde de elde ettiği başarılar, dünya piyasasında yerini kuvvetlendirdi ve böylece yabancı yatırımcıların da tercihi olan bir ülke haline gelmiştir. Bu çalışma, yabancı yatırımların Türk ve Azerbaycan hukuk mevzuatındaki yasal çerçevesini belirlemek ve yabancı yatırımlara ilişkin mevzuat hükümlerini karşılaştırmak maksadıyla yapılmıştır. Çalışma konusu 3 ana başlık çerçevesinde ele alınmış, öncelikle doğrudan yabancı yatırım ve hukuki yollarına dair tanımlara değinilmiştir. Ardından doğrudan yabancı yatırımlar hakkında hukuki düzenlemeler incelenmiş ve son olarak doğrudan yabancı yatırımların korunmasından bahsedilmiştir. Çalışmada esas olarak Türkiye Azerbaycan arasında imzalanan iki taraflı yatırım anlaşması, iki ülke arasındaki yatırımların durumu ve Türkiye'nin Azerbaycan'da yaptığı yatırımlara da değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Having rich raw material resources and advantages in terms of geographical location, Azerbaijan, after declaring its independence, has strengthened its place in the world market with its success in its economy and legal system, thus it has become a country preferred by foreign investors. This study has been carried out in order to determine the legal framework of foreign investments in Turkey and Azerbaijan's legislation and to compare legal arrangements on foreign investments. The aim of the study has been handled within 3 main headings. First of all, the framework mentions the definitions of foreign direct investment and its legal ways. Followed by, examining the legal regulations on foreign direct investments and lastly mentioned the protection of foreign direct investments. The study mainly mentions the bilateral investment agreement signed between Turkey and Azerbaijan, the status of investments between the two countries and Turkey's investments in Azerbaijan.