Azerbaycan'ın 'Lenkeran' Bölgesi'nde tarımsal faaliyetler ve iklim koşulları arasındaki ilişkiler
The relationship between agricultural activity and climate of Lankaran, Republic of Azerbaijan
  1. Tez No: 687542
  2. Yazar: FIDAN AGHAZADA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAMER ÖZLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziki Coğrafya, Lenkeran, Tarım, Tarımsal Faaliyetler, İklim
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Lenkeran Bölgesi Azerbaycan'ın güney ve güneydoğusunda yer almaktadır. Bölgede nemli iklim tipi hakimdir. Lenkeran Bölgesi'nin iklimi sahanın tarımsal faaliyetlerine de büyük etki etmiştir. Sovyetler zamanında yapılmış olan yanlış tarım politikaları günümüze de yansımıştır. Çalışma sahasının tarım potansiyelini ve iklim ile tarımsal faaliyetler arasındaki ilişkileri araştırarak bölgede yaşanan temel sorunlara çözüm önerileri getirmek çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Lenkeran Bölgesi Talış Dağları ve Lenkeran Ovası olmak üzere 2'ye ayrılır. Lenkeran Ovası sıcak ve nemli bir iklime sahiptir. Talış Dağları'nda yıl boyu nemli iklim görülmektedir fakat Talış Dağları'nda diğer dağlardan farklı olarak yükseğe doğru çıkıldıkça yağış miktarı artmaktadır. Bunun nedeni İran dağlık yaylasından gelen sıcak ve kuru hava kütlelerinin Talış Dağları'na etki etmesidir. Aynı zamanda Hazar Denizi üzerinden gelen su buharı Talış Dağları'nı geçemeyip sahada yoğunlaştığından dağ etekleri bol yağış almaktadır. Bölgenin ekonomisini tarım ve tarıma dayalı olan sanayi oluşturmaktadır. Bölge tarımsal faaliyetler için uygun iklim koşullarına sahiptir. Zirai alanda meyve ve sebze yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bölgede çay, tahıl, üzüm ve turunçgil yetiştiriciliği ise önemli yer tutmaktadır. Tarım faaliyetlerinin yanı sıra hayvancılık faaliyetleri de bölgenin geçim kaynaklarını oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Lankaran Region is located in the south and southeast of Azerbaijan. The has a humid climate type. Lankaran Region's climate has greatly affected its agricultural field as well. Even in present days, improper policies that have been used in the Soviet Union have reflected the region's agriculture. The purpose of the research is to find the relationship between the region's potential agriculture and climate activities by proposing solutions for the fundamental problems. Lankaran Region is divided into two by Talish Mountains and Lankaran Plain. While Lankaran plain has warm and humid climate, Talish Mountains see only a humid climate all year long. But what makes the Talish Mountains different than the other mountains is the precipitation. İt increases as you go up to the mountain because of the hot and dry air masses that are coming from the Iran plateau. Meanwhile, the vapors that are coming from the Hazar River are condensed in the Talish Mountains and it creates another opportunity for plenty of precipitation in the area. The region's economy is based on the agriculture and agricultural industries. The region has all the necessary agricultural climate compounds. Fruits and vegetables are also planted in the field. The production of tea, grains, grapes and oranges is one of the most important aspects of the region. Beside agriculture, farming is also considered another source of livelihood in the region.