Yoga subculture in Istanbul; body, belonging, identity
İstanbul'da yoga alt kültürü; beden, aidiyet, kimlik
- Tez No: 687541
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GAMZE SART
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Antropoloji, Anthropology
- Anahtar Kelimeler: Yoga, alt kültür, beden, kimlik, aidiyet, farkındalık, değişim, Yoga, subculture, body, identity, belonging, awareness, change
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Antropoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
Bu araştırmanın amacı alt kültürel yaklaşımlar çerçevesinde araştırmayı yaptığım kurum dahilinde İstanbul'da bir yoga alt kültürü olup olmadığını değerlendirmektir. Eğer İstanbul'da bir yoga alt kültürü varsa bu alt kültürün oluşmasındaki sürecin nasıl gerçekleştiğini anlamak ve beden, aidiyet ve kimlik kavramlarının nerede yer aldığını ortaya koymaktır. Araştırmanın verileri etnografik çalışma ile gerçekleştirilen derinlemesine görüşmeler ve katılımcı gözlem tekniği kullanılarak elde edilmiştir. Bir yoga stüdyosunun 3 şubesinden 12 kişiyle derinlemesine görüşme gerçekleştirilmiş, birçok yoga seansına ve yoga sonrası sohbetlerine katılınmıştır. Elde edilen bulgular İstanbul'da bir yoga alt kültürünün olduğunu göstermektedir. Beden, kimlik ve aidiyet kavramları yoga alt kültürünün oluşumunda önemli rol oynamaktadır. Araştırma verilerine göre yoga alt kültürü yogaya yüklenen anlamlarla başlar ve bireylerin sosyalizasyon süreçleri ile gelişir. Yoga bireylerin yaşamında bir dönüm noktası, içsel yolculuklarında bir araç, bir kaçış ve bir sosyalleşme alanıdır. Beden bireylerin kendini ifade ettiği, dönüştürerek inşa ettiği kültürel bir öğe olarak karşımıza çıkar. Bireyler bedenleri aracılığıyla farkındalık geliştirir ve içinde bulundukları topluluğa karşı aidiyet oluştururlar. Araştırmada elde edilen bulgu ve gözlemler bireylerin ortak paylaşımları ve birbirleriyle olan iletişimleri beden algısı ile başladığını göstermektedir. Yoga onlara sosyal alan sağlayan, aidiyetlerini geliştiren bir alandır. Bedenlerindeki değişim ile tutum davranışları değişmeye başlayan bireyler yogayı yaşam biçimi olarak benimsemeye başlar. Yoga onların kimliklerinin bir parçası olmaya başlar. Kimlik inşası beden inşası ile başlar. Araştırma sonucuna göre yoganın bireylerin alışkanlıklarında, kullandıkları dilde, sosyalleşme biçimlerinde değişime sebep olan bir yaşam biçimi olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The goal of this research is to evaluate if there is a yoga subculture in İstanbul within the yoga studio that have been researched. In addition to this, to understand how the process of subculture is formed, and to understand where the concepts of body, belonging/identity take place in accordance with subculture approaches. The data is collected through the combination of semi-structured in-depth interviews and participant observation tecniques by using ethnographic method. Twelve in-depth interviews have been performed from three branches of the yoga studio, and it is involved in many yoga sessions and yoga small talks. The findings show that there is a yoga subculture in İstanbul. The concepts; body, belonging/identity have significant roles in shaping the yoga subculture. According to research data yoga subculture begins with the meanings attributed to yoga, and grows with the socialization processes of the individuals. Yoga appears as a turning point, a tool for inner journey, a runaway, and a social place for individuals. Body appears as a way of expression and a cultural element that individuals can transform and build. Through their body individuals develop awareness, and compose belonging to the community they are in. The findings and observations of the research shows that common sharings and communications of the individuals with each other begin with body perception. Yoga is the place where individuals create social space, and improve their identity.