Coping strategies through socio-spatial practices: A case study on slum dwellers in Mpape, Abuja
Abuja'da gecekondu yerleşimcilerin başa çıkma stratejilerinin sosyo-mekansal düzenlemeler aracılığıyla araştırılması: Mpape'de bir saha çalışması
- Tez No: 687546
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKSUN AKYÜREK ALTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Gecekondu yerleşimi, Kendi kendine üretim, Başa çıkma stratejileri, Mpape, Abuja, Slum Settlement, Auto-construction, Coping strategies, Mpape, Abuja
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık ve Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Özellikle üçüncü dünya ülkelerinde gecekonduların hızlı artışı üzerine çok sayıda araştırma ve ampirik çalışma yapılmış olmasına rağmen, bu yerleşimlerin işlevsel ve verimli topluluklar olarak değeri çoğunlukla hükümetler tarafından göz ardı edilmiş ve literatürde yeterince ver bulmamıştır. Kentsel yoksulların oluşturduğu bölgelerde işlerliğini koruyan kendi-kendine geliştirilmiş stratejiler, bugünkü kenti biçimlendiren uzun soluklu bir gelenektir. Dünyanın bu en yoksul köşelerindeki güvencesiz yaşam ortamları bu kentsel olguya dair bilgimizi derinleştirme gereğini canlı tutarken, yerleşimcilerin kendi yaşam çevrelerindeki zorluklara karşı kullandıkları 'başa çıkma stratejileri' araştırılmayı beklemektedir. Bu amaç doğrultusunda, bu araştırma Abuja'nın en geniş gecekondu bölgelerinden Mpape'yi konu etmekte ve yerleşimcilerin üretim ve adapte olma araçlarını belirlemek üzere; temel kentsel hizmetleri, konutların özelliklerini, kendi kendine inşaat, kademeli yapım süreçlerini ve sosyo-mekânsal ilişkileri araştırmaktadır. Niteliksel bir yaklaşımla, çalışmada Gwari köyündeki toplam 30 sakinle yapılan mülakatlardan toplanan veriler aracılığıyla kartopu örneklem tekniği kullanılmıştır. Yine, çalışma bölgesindeki önemli konumlardaki bireylerle ve devlet görevlileriyle mülakatlar yapılarak amaçlı örneklem tekniği de kullanılmıştır. Bu çalışma yoksulluk ve çevresel yıkıma karşı hane halklarının dirençlilik ve uyum gösterme yöntemlerine dair bulguları inceleyip tartışmaktadır. Araştırmada tabanda örgütlü bir dizi başa çıkma mekanizmasının varlığı gözlenmiş ve bunların çeşitli felaketleri hafifletmek üzere insani bir altyapı oluşturarak farklı seviyelerde deneyimlendiği tespit edilmiştir. Bu araştırma bulguları gecekondu toplulukları için geliştirilecek olan plan ve girişimleri desteklemek üzere yerleşimcilerin başa çıkma becerilerini henüz yeterince bilinmeyen bir kaynak olarak kullanıma sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Although numerous research and empirical studies have been done on the existence and proliferation of slums particularly in third world countries, the value of those settlements as functioning and resourceful communities is largely overlooked by governments and remains deficient in literature. The process of self-devised strategies in urban poor divisions has been a long-practiced tradition that has consequently shaped cities. The precarious living settings in these poorest corners of the world constantly solicits to deepen the knowledge of this urban phenomenon and seeks to explore the 'coping strategies' employed by slum dwellers to mitigate challenges in their environments. In line with this intent, this research investigates one of the largest slums in Abuja, namely Mpape, where the exploration of basic urban services, housing, and socio-spatial practices is undergone to determine dweller's vehicles of production and adaptation. Premised on a qualitative approach, this study uses the snowball sampling technique where data is drawn from a total of 30 interviewed residents in the neighborhood of Gwari village. Correspondingly, purposive sampling techniques were also used for interviewing key individuals and related government officials. The study analyses and reflects on findings associated with resilience and adaptation strategies undertaken by households to combat poverty affiliation and environmental debacles. A range of grassroots coping mechanisms was seen to be existing and practiced on different levels that invariably construct an operational human infrastructure for various disaster mitigations. The research findings seek to contribute to the knowledge of coping capacities of dwellers as an unacknowledged resource that can help strengthen planning schemes and initiatives for slum communities.