Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi (PIKTES) kapsamında kullanılan Türkçe öğreniyorum kitap seti ile hayat boyu Türkçe kitap setindeki Türkçe okuma metinlerinin değerler eğitimi ve kültür aktarımı açısından incelenmesi
Investigating of Turkish reading texts in Türkçe Öğreniyorum and Hayat Boyu Türkçe book sets used within project on Promoting Integration of Syrian Kids into the Turkish Education (PIKTES) in terms of values education and culture transfer
- Tez No: 687560
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER İNCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancılar için Türkçe eğitimi, PIKTES, değer, kültür, değerler eğitimi, kültür aktarımı, Teaching Turkish for foreigners, PIKTES, value, culture, values education, culture transfer
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 326
Özet
Yabancı dil öğretim ve öğrenim faaliyetlerinin arttığı günümüzde hedef dilin birey tarafından edinilebilmesi için yalnızca dilsel yapıların öğrenilmesi yeterli değildir. Çünkü dil, toplumun kültürel unsurları ve değerlerini içerisinde barındırır. Bu anlamda dil, kelimelerden ve kelimelerin sözlüksel anlamlarından ibaret bir yapı değildir ve bir dilde yetkinlik kazanabilmek için o dili, kültürü ve değerleriyle birlikte öğrenme zorunluluğu vardır. Bu araştırmada, Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi (PIKTES) kapsamında okutulan kitaplardan Yunus Emre Enstitüsü tarafından hazırlanan Türkçe Öğreniyorum kitap setiyle MEB - Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Hayat Boyu Türkçe kitap setinde yer alan okuma metinleri kültür aktarımı ve değerler eğitimi açısından incelenmiş, karşılaştırılmış ve sonuçları değerlendirilmiştir. Her iki kitap seti de A1 ve A2 seviyesi kitaplardır. Çalışmada kültür aktarımı unsurlarını belirlemek için Okur ve Keskin (2013) tarafından hazırlanmış“Metinlere Yansıyan Kültürel Öge ve Alt Ögeler”ölçeği esas alınırken değerler eğitimi unsurlarının tespiti için Millî Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen 27 değer esas alınmıştır. Yapılan araştırma ile amaçlanan, sözü edilen kitap setlerinde yer alan kültür aktarım ve değerler eğitimi unsurlarının tespitini yapmak, ardından bazı değerlendirme ve önerilerde bulunarak literatüre katkı sağlamaktır. Çalışma, nitel bir araştırma olarak kültür analizi modelinde desenlenmiş; veriler ise nitel veri toplama teknikleri olan doküman incelemesi ve içerik analizi yöntemleri kullanılarak toplanmıştır. Yapılan araştırmada kültür aktarımı unsurları bağlamında Hayat Boyu Türkçe kitap setinde Türkçe Öğreniyorum kitap setine göre daha fazla kültür aktarımı unsurunun yer aldığı tespit edilmiştir. Kültür aktarım unsurlarının niceliksel olarak fazlalığına rağmen her iki kitap seti de kültür aktarımı unsurlarının dağılımı açısından dengeli değildir. Değer unsurları açısından değerlendirildiğinde ise her iki kitap setinde de toplam olarak birbirine yakın değer unsuru yer almasına karşın değer unsurlarının dağılımı da dengeli değildir. Her iki kitap setinde de ihmal edilen pek çok değer vardır. Bu araştırma aracılığıyla bundan sonra hazırlanacak yeni öğretim materyallerinin oluşturulmasında konuya ilişkin veri sunularak faydalı olmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, as the activities of language learning and teaching are increasing, learning only the linguistic structures is not enough for an individual to acquire a target language. The reason for this is the fact that language contains a society's cultural elements and values within itself. In this sense, language is not a structure consisting of only words and their lexical meanings, and in order to obtain competence in a target language, there is a necessity of learning it with its culture and values. In this research, the reading texts in Türkçe Öğreniyorum, book set prepared by Yunus Emre Institute, and in Hayat Boyu Türkçe, book set prepared by Directorate General of Lifelong Learning in Ministry of Education, are analyzed, compared with each other, and the results are evaluated. Both book sets are level A1 and A2. This study is based on“cultural elements and sub-elements reflecting on texts”, framework prepared by Okur and Keskin (2013), in order to identify elements of culture transfer, and is based on 27 values determined by the Ministry of Education in order to identify value elements. The purpose of this research is to identify elements of culture transfer and value elements in the aforementioned book sets and to contribute to the literature by making some evaluations and recommendations. Being a qualitative research, this study is formed around the cultural analysis model, and the data are collected by using methods of document analysis and content analysis, which are qualitative data collection techniques. In this research, in the context of elements of culture transfer, it is identified that there are more elements of culture transfer in Hayat Boyu Türkçe than in Türkçe Öğreniyorum. Despite the quantitative abundance of elements of culture transfer, neither of the book sets is balanced in terms of distribution of elements of culture transfer. When they are evaluated in terms value elements, both book sets have a similar amount of value elements; however, the distribution of value elements is not balanced, either. Both book sets neglect many values. Through this research, it is attempted to be beneficial by providing data on this topic for the teaching materials to be prepared in the future.