Automatic control of an atmospheric fluidized bed combustor
  1. Tez No: 6876
  2. Yazar: K.SİNAN İKEDA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERSİN TULUNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Akışkan yataklı linyit yakıcısı, tanım kümesi uzmanı, bulanık mantık, kural tabanlı denetleç, Fluidized bed, start-up, domain expert, knowledge base, fuzzy logic, rule based controller. Scientific Classification Code : &o9.ol-oo m
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
ÖZET ATMOSFERİK AKIŞKAN YATAKLI BİR YAKICININ OTOMATİK BAŞLATIMI İKEDA, Sinan Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ersin Tulunay Doç. Dr. Mübeccel Demirekler Mayıs 1989, 118 sayfa. 25 cm. x 25 cm. boyutlu bir atmosferik akışkan yataklı linyit yakıcısı elle başlatım sırasında incelenmiştir. Tanım kümesi uzman l arından edinilen bilgi ile akışkan yataklı linyit yakıcısı ile ilgili bilgi tabanı oluşturulmuştur. Bilgi tabanını oluşturan kurallar bulanık mantık yolu ile yorumlanmış ve formüle edilmiştir. Uzmanlık bilgisinin bulunduğu başka uygulamalarda da kullanılabilen esnek, bulanık kural tabanlı denetleç yapısı tasarımlanmıştır. Denetleç önce süreç dışında sınanmış, sonra yakıcıda gerekli ara birim ve donanım kullanılarak süreç içi olarak sınanmıştı r.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AUTOMATIC START-UP OF AN ATMOSPHERIC FLUIDIZED BED COMBUSTOR İKEDA, Sinan M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ersin Tulunay Assoc. Prof.Dr. Mübeccel Demirekler May 1989, 118 Pages A 25 cm. x 25 cm. atmospheric fluidized bed lignite combustor has been investigated during manual start-up. With the knowledge acquired from the domain experts, a knowledge base concerning the start-up of the fluidized bed combustor is constructed. The rules forming the know ledge- base are interpreted in fuzzy logic and formulated appropriately. A flexible, fuzzy rule based controller structure is designed which can be used in other applications where expert information is available. The controller is tested off line and then on line by obtaining necessary interface and i nstrumentati on.