Yöresel yiyecek ve içeceklerin gastronomi turizmine etkileri: Niğde ili örneği
The effects of local food and beverages on gastronomy tourism: example of Niğde city
  1. Tez No: 687634
  2. Yazar: MEVLÜT ÖLMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM İLHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm, Gastronomy and Culinary Arts, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Yöresel Yiyecek ve İçecek, Yöresel Mutfak, Gastronomi, Gastronomi Turizmi, Niğde Mutfağı, Local Food and Beverage, Local Cuisine, Gastronomy, Gastronomy Tourism, Niğde Cuisine
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu araştırmanın amacı yöresel yiyecek ve içeceklerin Niğde gastronomi turizmine etkilerini belirlemek, bu lezzetlerin önemini ortaya çıkarmak ve unutulmasını önlemektir. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak nitel araştırma yöntemlerinden yüz yüze görüşme tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini; Niğde merkezde yer alan restoran ve lokanta işletmelerinin sahibi ve personelinden oluşan 20 kişi, turizm işletme belgeli ve belediye belgeli otel işletme sahibi ve personelinden oluşan 8 kişi, A grubu turizm ve seyahat acentesi işletme sahibi ve personelinden oluşan 10 kişi, Turizmciler Derneği başkanı ve Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü müdür ve müdür yardımcısı oluşturmaktadır. Ayrıca araştırmada, Niğde Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü Aşçılık Programı hocaları ile Niğde Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünün paydaş görüşlerine de yer verilmiştir. Araştırma sonucunda toplamda reçetesi hazırlanmış olan 35 adet Niğde yöresel yemekleri tespit edilmiştir. Daha sonra bu yöresel yemekler mutfakta uygulanmış ve fotoğraflanmıştır. Reçetelerin yörenin gastronomi turizmine yapmış olduğu katkılara ilişkin elde edilen bulgulara göre menülerde en çok tercih edilen yemeklerin“Niğde Tava”ve“Bor Söğürme”yemeği olduğu tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda ulaşılan tüm veriler incelendiğinde, Niğde'nin gastronomi turizm potansiyelinin yüksek olduğu fakat bu durumun yeterince ön plana çıkarılamadığı tespit edilmiştir. Dolayısıyla bu durumun yapılacak inceleme ve girişimlerle giderilebileceği öngörülmektedir. Araştırmada, Niğde gastronomi turizminin geliştirilebilmesi için; bölgede yöresel mutfak çalışmalarına yönelik tanıtım ve reklamlarının artırılması, yöreye ait yiyecek içeceklerin tanıtımı amacıyla çeşitli gastronomi festivalleri ile etkinliklerinin düzenlenmesi ve Niğde mutfağına ait coğrafi işaretli ve tescilli ürünlerin artırılması önerilerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research aims to determine the effects of local foods and beverages on Niğde gastronomy tourism, to reveal the importance of these flavors, and find ways to prevent them from being forgotten. The face-to-face interview technique, one of the qualitative research methods, was used as a data collection method in the research. The universe of the research; 20 people consisting of the owners and staff of restaurants businesses located in the center of Niğde, 8 people consisting of hotel business owners and staff with tourism operation certificate and municipality certificate, 10 people consisting of A group tourism and travel agency business owners and staff, the president of the Tourism Association and Niğde Province The Directorate of Culture and Tourism consists of the director and the deputy director. In addition, the stakeholder views of Niğde Social Sciences Vocational School Hotel Restaurant and Catering Services Department Cookery Program teachers and Niğde Municipality Culture and Social Affairs Directorate were included in the research. As a result of the research, a total of 35 Niğde local foods and beverages were determined. Later, these local dishes were applied in the kitchen and photographed. According to the findings obtained regarding the contribution of the recipes to the gastronomic tour of the region, it has been determined that the most preferred dishes in the menus are“Niğde Tava”and“Bor Söğürme”. When all the data obtained as a result of the research are examined, it has been determined that the gastronomy tourism potential of Niğde is high, but this situation cannot be brought to the fore. Therefore, it is foreseen that this situation can be resolved with investigations and initiatives. In the research, to develop Niğde gastronomic tourism; Suggestions were made to increase the promotional advertisements for regional cuisine studies in the region, to organize various gastronomy festivals and events to promote local food and beverages, and to increase the geographically marked and registered products of Niğde cuisine.