7. sınıf öğrencilerinin RBC+C modeli bağlamında oran ve orantı konusundaki bilgi oluşturma süreçleri
7th grade students' knowledge construction processes of ratio and proportion concepts through RBC+C model
- Tez No: 687635
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMİHA KULA ÜNVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilgi oluşturma, soyutlama, RBC+C, oran, orantı, Knowledge construction, abstraction, RBC+C, ratio, proportion
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu çalışmada yedinci sınıf öğrencilerinin oran ve orantı konusundaki bilgi oluşturma süreçlerinin RBC+C modeli bağlamında incelenmesi amaçlanmaktadır. Çalışma nitel araştırma yöntemlerinden biri olan durum çalışması olarak yürütülmüştür. Amaçlı örnekleme yöntemlerinden maksimum çeşitlilik yönteminin kullanıldığı bu çalışma, matematik başarı seviyeleri yüksek (2), orta (2) ve düşük (2) olmak üzere toplam 6 gönüllü 7. sınıf öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Böylece her seviyeden öğrencinin bilgi oluşturma süreçleri incelenerek elde edilen verilerin çeşitlenmesi sağlanmıştır. Çalışmada veri toplama araçları olarak çevrimiçi platformda gerçekleştirilen klinik görüşmeler, görüşme sırasında kaydedilen video ve ses kayıtları, ekran görüntüleri ve öğrencilerin çözümlerinin bulunduğu yazılı dokümanlar kullanılmıştır. Uygulama süreci, öğrencilerin süreç içerisinde birbirleriyle etkileşim içinde olmaları ve problemlere ilişkin düşüncelerini sesli olarak ifade edebilmelerini sağlamak amacıyla ikişerli gruplar halinde gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen görüşmelerde öğrencilere öncelikle Ön Hazırlık Formu uygulanmış, sonrasında ise öğrencilerin bilgi oluşturma süreçlerini açığa çıkaracak problemlerden oluşan Orantı ve Doğru Orantı Bilgisini Oluşturma Sürecini İnceleme Formu ve Ters Orantı Bilgisini Oluşturma Sürecini İnceleme Formu uygulanmıştır. Veri analiz sürecinde görüşme sırasında kaydedilen video ve ses kayıtları yazılı metinlere dönüştürülmüş, öğrencilerin çözüm kağıtları ve ekran görüntüleri incelenmiştir. Elde edilen veriler RBC+C modeli bağlamında yorumlanarak betimsel olarak analiz edilmiştir. Çalışmanın sonucunda; başarı seviyeleri yüksek ve orta olan öğrencilerin, başarı seviyeleri düşük olan öğrencilere göre tanıma, kullanma, oluşturma ve pekiştirme eylemlerini daha kolay gerçekleştirdikleri görülmüştür. Öğrencilerin tanıma ve kullanma eylemlerini daha kolay bir şekilde gerçekleştirmesinde zihinlerinde önceden var olan bilgilerini doğru bir şekilde oluşturmuş olmasının etkili olduğu görülmektedir. Bunun yanı sıra başarı seviyeleri düşük olan öğrencilerin oluşturdukları bilgileri, karşılaştıkları farklı problem durumlarında tanıyıp kullanmada zorlandıkları belirlenmiştir. Ayrıca öğrencilerin ters orantı kavramını oluşturmakta ve anlamlandırmakta daha fazla zorlandıkları göze çarpmaktadır. Öğrencilerin karşılaştıkları zorlukların üstesinden gelebilmek için grup arkadaşları ile fikir alışverişinde bulundukları gözlemlenmiştir. Bilgi oluşturma süreçlerinde öğretmen tarafından verilen ipuçlarının ve akran etkileşimlerinin öğrencinin yeni kavramlara ulaşmasında etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Okullardaki öğrenme ortamlarının farklı başarı düzeylerindeki öğrencilerden meydana geldiği göz önüne alındığında ileride yapılacak olan çalışmalar farklı başarı düzeylerindeki öğrenciler ile farklı konularda gerçekleştirilebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the knowledge construction processes of seventh grade students on the concepts of“ratio and proportion”through the RBC+C model. The study was conducted as a case study, which is one of the qualitative research methods. This study, in which the maximum diversity method, one of the purposive sampling methods, was used, was carried out with a total of 6 volunteer 7th grade students, whose mathematics achievement levels were 2 high, 2 medium and 2 low. Thus, the knowledge construction processes of students from all levels were examined and the data obtained were diversified. In the study, semi-structured interviews conducted through an online platform, video and audio recordings were recorded during the interview, and screenshots and written documents containing the solutions of the students were used as data collection tools. The application process was carried out in pairs in order to enable the students to interact with each other during the process and to express their thoughts about the problems aloud. In the interviews, the“Preliminary Preparation Form”was administered to the students first, and then the“Examination Form for the Construction of the Knowledge of Proportion and Direct Proportion”and“The Form of Examining the Process of Constructing the Knowledge of Inverse Proportion”, which consisted of problems that would reveal the knowledge formation processes of the students. During the data analysis process, the video and audio recordings recorded during the interview were converted into written texts, and the solution papers and screenshots of the students were examined. The data obtained were interpreted by means of the RBC+C model and analyzed descriptively. As a result of the study; it has been observed that students with high and medium achievement levels perform the actions of recognizing, building-with, constructing and consolidation more easily than students with low achievement levels. It is seen that the fact that students have formed their pre-existing knowledge correctly in their minds is effective in performing recognizing and building-with actions more easily. In addition, it has been determined that students with moderate success levels have difficulty in recognizing and using the information they have created in different problem situations they encounter. In addition, it is observed that students have more difficulty in forming and making sense of the concept of inverse proportion. It was observed that the students exchanged ideas with their teammates in order to overcome the difficulties they encountered. It has been concluded that the tips given by the teacher and peer interactions in the knowledge creation processes are effective in helping the student construct new concepts. Considering that the learning environments in schools consist of students with different academic achievement levels, future studies can be carried out on different subjects with students at different academic achievement levels.