Öğretmenlerin kendi yönetim yönelimleri ile müdürlerinin ders denetimi yeterliklerine ilişkin görüşleri arasındaki ilişki
The relationship between teachers' management tendency and their principals' views regarding course supervision competencies
  1. Tez No: 687643
  2. Yazar: GİZEM KAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAŞAR YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yerinden yönetim, merkezden yönetim, ders denetimi, Decentralization, centralization, supervision of lecture
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetçiliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu araştırmanın amacı öğretmenlerin kendi yönetim yönelimleri ile müdürlerinin ders denetimi yeterliklerine ilişkin görüşleri arasındaki ilişkinin ne düzeyde olduğunun saptanmasıdır. Araştırmanın modeli, nicel araştırma yöntemlerinden betimsel ve ilişkisel modeldir. Araştırmanın evreni, 2020 - 2021 eğitim öğretim yılında, Manisa ili Yunusemre ve Şehzadeler ilçelerindeki devlet okulları olan anaokulu, ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapan 4485 öğretmenden oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise, aynı ilçelerden oranlı küme örnekleme yöntemi ile belirlenen 402 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada öğretmenlerin yönetim yönelimlerini ölçmek için Yavuz (2001) tarafından geliştirilen“Yönetim Yönelimi Ölçeği”; okul müdürlerinin ders denetimi yeterliklerini belirlemek için Yavuz (2020) tarafından geliştirilen“Öğretimin Denetimi Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, öğretmenlerin okulda yerinden yönetime ilişkin algılarının yüksek düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Öğretmenlerin görev yaptıkları okul türü, cinsiyetleri, yaşları, branşları, toplam hizmet süreleri ve okuldaki toplam hizmet süreleri; yerinden yönetime ilişkin algılarını anlamlı bir şekilde etkilememektedir. Öğretmenlerin merkezden yönetime ilişkin algılarının ise düşük düzeyde olduğu belirlenmiştir. Buna göre öğretmenlerin görev yaptıkları okul türü, cinsiyetleri, yaşları, branşları, toplam hizmet süreleri ve okuldaki toplam hizmet süreleri; merkezden yönetime ilişkin algılarını anlamlı bir şekilde etkilememektedir. Öğretmenlerin, müdürlerinin ders denetimi yeterliklerine ilişkin algılarının orta düzeyde olduğu saptanmıştır. Görev yaptıkları okul türü, cinsiyetleri, yaşları ve branşları müdürlerinin ders denetimi yeterliklerine ilişkin algılarını anlamlı bir şekilde etkilemezken; toplam hizmet süreleri ve okullarındaki toplam hizmet süreleri müdürlerinin ders denetimine ilişkin algılarını anlamlı şekilde etkilemektedir. Öğretmenlerin kendi yönetim yönelimleri ile müdürlerinin ders denetimi yeterliklerine ilişkin görüşleri arasındaki ilişki incelendiğinde ise, yerinden yönetim yönelimli öğretmenlerin, merkezden yönetim yönelimli öğretmenlere göre müdürlerinin ders denetim yeterliklerini daha yüksek düzeyde buldukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the relationship between teachers' management orientations and opinions of their headmasters' regarding instructional supervision competency. The model of research is descriptive and correlational model of quantitive research methods. Population of this research consist of 4485 teachers who are working at kindergarten, primary, secondary and high schools that are state schools in Manisa province, Yunusemre and Şehzadeler subprovinces in 2020-2021 Academic Year. The sample of this research is consisted 402 teachers from the same subprovinces who are determined by proportional cluster sampling method.“Management Tendency Scale”has developed by Yavuz (2001) is used to measure teachers' management orientations and“Instructional Supervision Scale”has developed by Yavuz (2020) is used to determine the lecture supervision adequacies of headmasters'. According to results; it's determined that the perception of teachers regarding decentralization in school is at high level. The type of school they work, genders, ages, branches, total term time and total term time at school don't affect teachers' perception meaningfully. But it's determined that the perception of teachers' to centralized management is at low level. Accordingly type of school they work, genders, ages, branches, total term time and total term time at school don't affect their perception to centralized management meaningfully. Teachers' perception to their headmasters' supervision of lecture adequacy is determined at medium rate. Although the school they work at, genders, ages and branches don't affect teachers' perception of their headmasters' lecture supervision adequacy meaningfully; total term time and total term time at school affect headmasters' perception to supervision of lecture meaningfully. When the relationship between teachers' management orientation and headmasters' lecture supervision adequacy opinions are analyzed; teachers who have decentralization management orientation have found their headmasters' supervision of lecture adequacies are higher than the teachers who have centralization management orientation.