Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programı kapsamında Risaletü'n Nushiyye (Yunus Emre) adlı eserin değerler eğitimi açısından incelenmesi
Examination of the work titled Risaletu'n Nushiyye (by Yunus Emre) in scope of Social Studies Course Curriculum in terms of values education
  1. Tez No: 687664
  2. Yazar: MÜNEVER DEMİRDAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ EKBER GÜLERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yunus Emre, Risaletü'n Nushiyye, değerler eğitimi, sosyal bilgiler dersi öğretim programı, Yunus Emre, Risaletu'n Nushiyye, values education, social studies course curriculum
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Çalışmanın amacı, Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programı (SBÖP) ile verilmek istenen değerlerin Yunus Emre'nin Risalet'ün Nushiyye adlı eserindeki varlık durumunu belirlemek ve eserin değerler eğitimi bakımından önemini ortaya koymaktır. Bu doğrultuda çalışma, ortaya koyacağı sonuçlar bakımından önem taşımaktadır. Nitel araştırma yaklaşımında gerçekleştirilen çalışmanın veri toplama aşamasında doküman incelemesi tekniğinden, veri toplama aracı olarak da Risalet'ün Nushiyye ve Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programı'ndan faydalanılmıştır. Verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın geçerliğini ve güvenirliğini sağlamak için iki uzman görüşüne başvurulmuştur. Çalışma, beş bölümden ibarettir. Birinci bölümde problem durumu, amaç ve önem, problem cümlesi, alt problem cümleleri, sınırlılıklar, varsayımlar ve tanımlara yer verilmiştir. İkinci bölümde Yunus Emre'nin hayatı, eserleri, değer kavramı ve değerler eğitimi hakkında bilgiler verilmiş olup Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programı'na dair açıklamalarda bulunularak programın değerler eğitimiyle ilişkisi incelenmiştir. Bu bağlamda değerler eğitimi ve eser hakkında da bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde yönteme, dördüncü bölümde bulgu ve yorumlara yer verilmiştir. Eserde, Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programı aracılığıyla verilmek istenen değerlerden on ikisi (adalet, barış, bilimsellik, çalışkanlık, dayanışma, duyarlılık, dürüstlük, eşitlik, özgürlük, saygı, sevgi ve yardımseverliktir) tespit edilmiştir. Bu değerleri kapsayan dizeler belirlenip değerlerin sözlük anlamları açıklanmış, verilen mesajlar üzerinde durularak yorumlarda bulunulmuştur. Beşinci bölümde tartışma, sonuç ve önerilere değinilmiştir. Çalışma, değerler konusunda yapılan çalışmalarla benzer değerlerin tespit edilmesi açısından uyumluluk göstermektedir. Sonuç itibariyle, Risalet'ün Nushiyye değerler eğitimi açısından zengin bir hazine niteliği taşımaktadır ve sosyal bilgiler eğitim-öğretiminde bu eserden faydalanılması yerinde olacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to determine the existence status of the value desired to be given by the Social Studies Course Curriculum (SSCC) in Yunus Emre's Risalet'un Nushiyye work and to reveal the importance of work in terms of values education in this direction, the study is important in terms of its result. The study consists of five parts. In the first part, problem situation, purpose and importance, problem sentence, sub-problem sentences, limitations, assumptions and definitations were included. In the second part, information was given about Yunus Emre's life, his works, the concept of value and values education, the relationship between the program and values education was examined by making explanation about the Social Studies Course Curriculum. In this context, information was given about values education and the work. The method was mentioned in the third part. In the data collection phase of the study which was carried out with the qualitative research approach the document analysis technique was used and the Risalet'un Nushiyye and social studies course curriculum was used as te data collection tool. Content analysis method was used in the analysis of the data. Two experts opinions were consulted to ensure the validity and reliability of te study. Findings and comments are included in the fourth part. İn the work twelve of the values (justice, peace, scientificness, industriousness, solidarity, sensitivity, honesty, equality, freedom, respect, love and helpfullness) that were intended to be given through the social studies course curriculum had been determined. The strings containing these values were determined, the dictionary meaning of the values was explained and comments were made by focusing on the messages given. In te fifth part, discussion, conclusion and suggestions were mentioned. The study shows compatibility with the studies on values in terms of detecting similar values. In conclusion, Risalet'un Nushiyye has the characteristics of a rich treasure in terms of values education and it would be appropriate to benefit from this work in social studies education.