Statistical distributions of sea-states in the Eastern Black Sea coast of Turkey
Türkiye'nin Doğu Karadeniz kıyılarındaki deniz durumlarının istatistiksel dağılımları
- Tez No: 68767
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL ÖZHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Karadeniz, Deniz durumu, Süreklilik, Rüzgar Dalgası, Fırtına süresi, Black Sea, Wind Waves, Sea-state, Persistency, Storm Duration III
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Öz TÜRKİYE'NİN DOĞU KARADENİZ KIYILARINDAKİ DENİZ DURUMLARININ İSTATİSTİKSEL DAĞILIMLARI Altınörs, Adnan Altay Yüksek Lisans, inşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Erdal Özhan Eylül 1997, 128 Sayfa Bu araştırmanın temel amacı Türkiye'nin Doğu Karadeniz kıyılarındaki deniz durumlarının ve durgun sürelerin istatistiksel dağılımlarını araştırmaktır. Hopa ve Sinop istasyonlarındaki ölçümler ve dalga tahminlerinden elde edilen belirgin dalga yüksekliği verileri analiz edilmiştir. Belirli sınır değerlerinin üzerindeki deniz durumlarının ve durgun sürelerin oluşum ve süreklilik istatistikleri verilmiştir. Deniz durumlarının oluşması Poisson dağılımı ile modellenmiştir. Üstsel ve VVeibull dağılımları süreklilik istatistiğine uygulanmıştır. Gerçekleşen ve teorik olarak hesaplanan oluşum ve süreklilik olasılıkları hesaplanmıştır. Her dağılımın uyum derecesi Chi-square test ile kontrol edilmiştir. Verinin toplam kayıt süresi dağılımın uyum derecesini belirleyen en önemli unsurdur. Bu araştırmanın bulguları kıyı planlama ve kıyı yapıları tasarımı gibi alanlarında yol gösterebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STATISTICAL DISTRIBUTIONS OF SEA-STATES IN THE EASTERN BLACK SEA COAST OF TURKEY Altınörs, Adnan Altay M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Erdal Özhan September, 1997, 128 Pages The main objective of this study is to investigate statistical distribution of sea-states and calm periods in the Eastern Black Sea Coast of Turkey. The significant wave height data at Hopa and Sinop stations, which were obtained by wave measurements and wave hindcasting are analyzed. Occurrence and persistency statistics of the sea-states over specified threshold values and the calm periods are presented. The sea- state occurrences are modeled by Poisson distribution. Exponential distribution and Weibull distribution are applied to the persistence data. Actual and theoretical occurrence and persistency probabilities are computed. The goodness-of-fit of each distribution are checked by Chi- square test. The length of the available data determines the goodness-of- fit of the distributions. The findings of this research may provide information for coastal planning and design activities.