An Experimental study of capacity expansion and sequencing alternatives for a flat rolled metal producer
Bir haddelenmiş yassı metal üreticisinde kapasite artırım ve sıralama seçeneklerinin deneysel çalışması
- Tez No: 68775
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NUR EVİN ÖZDEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Haddelenmiş Yassı Metal Mamul, Benzetim, Kapasite Planlama, Sıralama Kuralları. vı, Flat Rolled Metal Production, Combined Simulation, Capacity Planning, Sequencing Rules
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu tezde, sipariş üzerine üretim yapan bir haddelenmiş alüminyum folyo ve levha/şerit mamul üreticisinde yapılan bilgisayar benzetim çalışması sunulmuştur. Fabrikanın sürekli döküm, soğuk hadde ve tavlama proseslerini içeren alt sistemi, kapasite artırım seçenekleri ve sipariş sıralama kurallarının seçilen üretim sistemi performans ölçütleri üzerindeki etkilerini incelemek üzere analiz edilmiştir. Üretim süresi, üretim içi stok seviyeleri, proses kullanım oranları ve sipariş gecikmesine ilişkin ölçütler, performans ölçütleri olarak seçilmiştir. Bu performans kriterlerine dayanarak, talepleri karşılamak, proses yüklerini dengelemek ve proses içi stok seviyelerini kontrol altında tutabilmek amacıyla kapasite artırım seçenekleri ve sıralama kuralları değerlendirilmiştir. Ek olarak, şu anki talep seviyesinde fazla üretim kapasitesine sahip kapasite artırım seçeneğinde değişik talep seviyeleri denenmiştir. İki benzetim modeli kurulmuştur. Bir tanesi yalnızca sürekli döküm prosesini çalışabilmeği, diğer model seçilen alt sistemde kapasite artırım seçeneklerini ve sıralama kurallarınınkarşılaştırılmasını amaçlamaktadır. Gerçek sistemin işletim özellikleri ve geçmiş veriler model kurma ve doğrulama amacıyla analiz edilmiştir. Sonuçların istatiksel analizinde varsayns analizi yöntemi kullanılmıştır. Herbir kapasite artırım seçeneğinde performans ölçütlerinin gözlenen değerleri, sıralama kurallarının sebep olabileceği önemli farklılaşmaları belirleyebilmek için test edilmiştir. Kapasite artırım seçeneklerinin deney sonuçları sunulup, yukarıda verilen amaçlar doğrultusunda tartışılmıştır. Son olarak, ileriki çalışmalar için öneriler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a computer simulation study performed in a make-to-order producer of flat rolled aluminum foil and sheet/strip products is presented. A subsystem of the factory consisting of continuous casting, cold-rolling and annealing processes has been analyzed to investigate the effects of various capacity expansion alternatives and order sequencing rules on the selected performance measures of the production system. The performance measures of concern are flow time, work-in-process levels, utilization of the processes, and tardiness related measures. Based on these performance criteria, the capacity expansion alternatives and sequencing rules have been evaluated with the objectives of satisfying the demand, balancing the process loads, and keeping the work-in- process inventory under control. In addition, various levels of increase in demand have been tried in a capacity expansion alternative that has excess production capacity under current demand. mTwo simulation models have been developed, a combined continuous and discrete-event model for studying the continuous casting process only, and a pure discrete-event model for comparing various capacity expansion alternatives and sequencing rules in the subsystem of concern. Operational characteristics of the real system and past data have been analyzed extensively for modelling and validation purposes. Analysis of variance (ANOVA) has been used for statistical analysis of the results. Within each capacity expansion alternative, observed values of performance measures have been tested to detect significant differences caused by the sequencing rules. Results of the experiment for each capacity expansion alternative are presented and discussed on the basis of objectives given above, and recommendations for the future work are made.