Behçet Kemal Çağlar hayatı, eserleri ve fikirleri üzerine bir inceleme/araştırma
Behçet Kemal Çağlar a study/research on his life, works and ideas
- Tez No: 687747
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜMTAZ SARIÇİÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Türk Dili ve Edebiyatı, Biography, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Behçet Kemal Çağlar, Cumhuriyet Dönemi, Monografi, Biçim, İçerik, Behçet Kemal Çağlar, Republican Period, Monography, Form, Content
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 222
Özet
Bu çalışma, Cumhuriyet dönemi Türk şairlerinden, şiir, oyun, gezi yazısı, anı, biyografi, antoloji ve ansiklopedi yazarı Behçet Kemal Çağlar'ı konu alan bir monografidir. Yazarın hayatı ve eserleri araştırılırken yazılı kaynakların yanında, yazarın yaşayan yakınlarından elde edilen bilgiler de kullanılmıştır. Çağlar'ın şiirlerinin“nazım biçimini”genel olarak gelenekten alınan biçimler oluşturur. Bunun yanında batı şiirini esas alan biçimler olduğu gibi özgün nazım biçimleri de vardır.“nazım birimi”olarak da ikili, üçlü, dörtlü, beşli birimlere sık rastlanmıştır. Şairin genellikle“mısracı”tutumla hareket eden bir şiir anlayışının olduğu; kimi şiirlerinde ise nesir diline yaklaşan bir tutumu benimsediği gözlemlenmiştir. Çağlar'ın vezin ve ses ahengine önem veren bir şair olduğu yapılan incelemelerle ortaya konmuştur.“İçerik”olarak beş duyumuza hitap eden ögelere şiirlerinde sık rastlandığı görülmüş ayrıca“düşünsel ögeler”şeklinde nitelendirilen Atatürk ve devrimleri, toplum ve çevresel sorunlar gibi ulusal kavramlar;“duygusal ögeler”olarak da Atatürk, yurt sevgisi, hayat ve aşk temalarının yoğun olarak işlendiği görülmüştür. Bunlara ilaveten destanlarının da hem biçim hem de içerik bakımından benzer durumları barındırdığı tespit edilmiştir. Sonuç kısmında, Çağlar'ın hayatı etrafında şekillenen fikirlerinin şiirlerine nasıl etki ettiği ve onun geniş bir beğeni alanı oluştursa da aslında hiçbir edebî topluluk içinde yer almadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is a monograph on Behçet Kemal Çağlar, one of the Turkish poets of the Republican period, who is a writer of poetry, plays, travel writings, memoirs, biography, anthologies and encyclopedias. While researching the life and works of the author, besides the written sources, the information obtained from the living relatives of the author was also used. The“verse form”of Çağlar's poems generally consists of forms taken from the tradition. In addition to this, there are forms based on western poetry as well as original verse forms. Double, triple, quartet and quintet units were frequently encountered as“verse units”. The poet generally has an understanding of poetry that acts with a“verse”attitude; In some of his poems, it was observed that he adopted an attitude approaching the language of prose. It has been revealed by the studies that Çağlar is a poet who gives importance to the harmony of meter and sound. It has been seen that elements that appeal to our five senses as“content”are frequently encountered in his poems, and national concepts such as Atatürk and his revolutions, society and environmental problems, which are described as“intellectual elements”; As the“emotional elements”, it was seen that the themes of Atatürk, patriotism, life and love were handled intensely. In addition to these, it has been determined that their epics have similar situations in terms of both form and content. In the conclusion part, it has been determined how the ideas shaped around Çağlar's life affected his poems and althoug he created a wide range of appreciation, he did not actually take part in any literary commonity.