Çukurova bölgesinde kabakgillerde zararlı SqMV virüsünün biyolojik ve serolojik yöntemlerle tanılanması ve tohumla taşınması
Seed transmission and detection of SqMV by biological and serological methods on cucurbits in Cukurova region
  1. Tez No: 119825
  2. Yazar: BEHÇET KEMAL ÇAĞLAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET ASİL YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: SqMV, ELISA, Total RNA, dsRNA, PCR
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇUKUROVA BÖLGESİNDE KABAKGİLLERDE ZARARLI SqMV VİRÜSÜNÜN BİYOLOJİK VE SEROLOJİK YÖNTEMLERLE TANILANM ASI VE TOHUMLA TAŞINMASI Behçet Kemal ÇAĞLAR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Mehmet Asil YILMAZ Yıl:2002, Sayfa:66 Jüri: Prof Dr. Mehmet Asil YILMAZ Prof Dr. Saadettin BALOGLU Doç. Dr. Mehmet ÖZASLAN Kabak Mozayık Virüsü (SqMV) tohum kökenli bir virüs olması nedeniyle ithal edilen ve geleneksel olarak üretilen kavun, kabak, hıyar ve karpuz tohumlarında değişik oranlarda bulunmaktadır. Dolayısıyla üründe azalmalara sebep olmaktadır. Bu çalışma, Çukurova Bölgesinde tarımı yapılan kabakgillerde zararlı SqMV nün izolasyonu, simptomları, konukçu çevresi, tohum-virüs ilişkilerini, moleküler teknikler kullanarak tohumda SqMV'nü saptamak amacıyla yapılmıştır. Tohumların çeşitlerine göre ayrı ayrı çimlendirilmesiyle üretilen fideler serolojik yöntemlerle (ELISA ve İmmunodiffision testleri) testlenmiş ve infekteli olduğu saptanan fideler inokulum kaynağı olarak kullanılarak mekanik inokulasyon yöntemi ile test bitkilerine aşılanmıştır. Konukçu çevresi saptandıktan sonra virüsün kabakgillerde oluşturduğu simptomlar kontrol edilmiştir. SqMV PEG çöktürmesi yöntemi kullanılarak duyarlı Galia C8 kavun çeşidi üzerinden anlaştırılmıştır. Sonra SDS-PAGE ile virüsün kılıf proteinlerinin molekül ağırlıkları (42 kDa ve 22kDa) saptanmıştır. Viral partikül Elektron Mikroskobu altında incelendiğinde izometrik yapılı 28nm çapında olduğu gözlenmiştir. SqMV'nün moleküler tanılanmasını yapmak amacıyla infekteli bitki dokularından total RNA ekstraksiyonu ve selüloz kolon kromotografisi yöntemiyle dsRN A analizleri yapılmıştır. SqMV'nün total RNA ları RT-PCR yöntemi ile çoğaltıldıktan sonra DNA bandları Agaroz Jel Elektroforeze tabi tutularak band oluşumu gözlenmiştir. Türkiye'de ilk kez kabakgil tohumlarında SqMV'nün tanılanması moleküler düzeyde teknikler kullanılarak bu çalışma ile ortaya konmuştur. Anahtar kelimeler. SqMV, ELISA, Total RNA, dsRNA, PCR.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESİS SEED TRANSMISSION AND DETECTION OF SqMV BY BIOLOGICAL VE SEROLOGICAL METHODS ON CUCURBITS IN ÇUKUROVA REGION Behçet Kemal ÇA?LAR DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATURAL AND APPUED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Mehmet Asil YILMAZ Year:2002, Pages:66 Jury: Prof. Dr. Mehmet Asil YILMAZ Prof. Dr. Saadettin BALO?LU Doç. Dr. Mehmet ÖZASLAN Squash Mosaic Virüs (SqMV) is a seed-borne virus is present in variable ratios on either in local varieties or introduces ones melon, squash, cucumber and watermelon seeds. Consequently, it causes the decrease on the amount of the crop production. The research was undertaken to reveal the symptoms expression, host-range, seed-virus interactions and detection of SqMV by moleculer techniques. The germinated seeds as to cultivars were used as inoculum sources and were tested by serological methods (ELISA and Immunodiffusion tests). The infected seedlings were inoculated by mechanically to the different cultivars and indicator plants, and symptom expression each cultivars were recoded. SqMV was purified by PEG precipitation technique from the susceptible Galia C8 melon cultivar. Then the moleculer weight of coat proteins of the virus was detected as 42kDa and 22kDa by SDS-PAGE. It was determined that the virus has an isometric particules with 28 nm diameter under Electron Microscopy Molecular characterization of SqMV was made from the infected plant tissues by total RNA extraction, dsRNA analyses by cellulose colon chromatography. Amplified the total RNA of SqMV by RT-PCR, DNA bands were observed by Agarose gel electrophorese. This is the first research on the determination of SqMV by the moleculer techniques in cucurbit seeds in Turkey