Cilavuz Köy Enstitüsü
Cilavuz Village Institute
  1. Tez No: 687766
  2. Yazar: ALPEREN GÖRKEM SANCAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FAHRİ KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Tarih, Türk İnkılap Tarihi, Education and Training, History, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Village Institutes, Cilavuz Village Institute, Instructor Courses, Republic, Education
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Türkiye Cumhuriyetinin eğitim alanındaki en önemli girişimlerinden birisi olan Köy Enstitüleri'nin, kuruldukları zaman dilimi ve görev edindiği hedefler bakımından Türk eğitim sistemi içinde önemli bir konumda bulunmaktadır. Fakat bu eğitim girişiminin on dört sene gibi eğitim tarihi açısından kısa ömürlü sayılabilecek bir zamanda son verilmesine karşın etkilerinin bugün dahi devam ediyor olması dikkat çekicidir. Bu çalışmada kurulan Köy Enstitülerinden birisi olan Kars-Cilavuz Köy Enstitüsü incelenmiştir. Bu tez çalışması beş bölüm üzerine kurulmuş olup, Birinci bölümde araştırmanın amacı, yöntemi, önemi, problem durumu, sınırlılıkları ve tanımları belirtilmiştir. İkinci bölümde Cumhuriyetin ilk yıllarındaki Türkiye'deki genel eğitim ve okul durumu hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde Köy Enstitülerinin deneme safhası sayılabilecek Eğitmen Okulları ve bu okulların yasal süreci hakkında bilgi verilerek Köy Enstitüleri projesine giden yol incelenmiştir Dördüncü bölümde ise Köy enstitülerinin kuruluş ve işleyişi, öğretim programı, ders içerikleri hakkında bilgi verilerek bu okullardaki günlük yaşam ve faaliyetler okula, yönlendirilen olumsuz eleştiriler ve Köy Enstitüsü projesinin sona erdirilmesi hakkında bilgi verilmiştir. Beşinci bölümde ise Kars-Cilavuz Köy Enstitüsünün Susuz ilçesinin fiziki şartları, Cilavuz Köy Enstitüsü'nün kuruluş süreci, okulun yaptığı faaliyetler ve Köy Enstitülerinin kapatılışının ardından okulun günümüz kadar olan değişimi hakkında bilgi verilmiştir. Altıncı bölümde ise sonuç ve öneriler yer almaktadır. ANAHTAR KELİMELER: Eğitim Tarihi, Cumhuriyet Dönemi, Eğitmen Kursu, Köy Enstitüsü, Cilavuz Köy Enstitüsü.
Özet (Çeviri)
Village Institutes, which is one of the most important initiatives of the Republic of Turkey in education, occupy an important role in the Turkish education system in terms of the time period they were established and the missions they had. However, despite the fact that this education initiative was terminated in fourteen years, which can be considered as short-lived in terms of education history, it is remarkable that its effects continue even today. In this study, Kars-Cilavuz Village Institute, one of the Village Institutes established in Anatolia ,is examined. This thesis consists of six chapters. In the first chapter, the purpose, the method, the importance, the limitations and definitions of the study are identified. In the second chapter, a brief information about the general education system and the situation of schooling in Turkey, in the first years of the young Republic is given. In the third chapter, by giving information about the Educator Schools, which can be considered as the trial phase of the Village Institutes, and the legal process of these schools, Village Institutes project is examined In the fourth chapter, information is given about the establishment of the Village Institutes, the curriculum, the course contents, and the daily life and activities in these schools, the negative criticisms directed at the school and the termination of the Village Institute project. In the fifth chapter, information is given about the physical conditions of the Susuz district of Kars-Cilavuz Village Institute, the establishment process of the Cilavuz Village Institute, the activities of the school and the change of the school until today ,after the closure of the Village Institutes. The sixth chapter contains conclusions and recommendations.