Köy enstitülerinin kariyer süreci bağlamında incelenmesi
Investigation of village institues in the context of career process
  1. Tez No: 584995
  2. Yazar: MELEK AYAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Köy Enstitüleri, Kariyer Süreci, Nitel Araştırma, Village Institutes, Career Process, Qualitative Research
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trabzon Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Türk eğitim tarihinde önemli bir yere sahip olan Köy Enstitüleri, kurulduğu dönemde nüfusun %80'inin köylerde olması sebebiyle eğitim yoluyla köyü ve köylüyü kalkındırmayı hedeflemiş okullardır. Kurulduğu bölgenin şartlarına ve ihtiyaçlarına göre şekillenen Köy Enstitülerinde 5 yıllık eğitim süresi boyunca öğrencilere teknik, ziraat ve kültür dersleri verilmiştir. Bu derslerde sadece teorik öğretim değil, sahaya inerek“iş içinde iş için eğitim”ilkesi adı altında yaparak, yaşayarak öğrenme modeli benimsenmiştir. Bunun yanı sıra bireylerin sportif ve sanatsal faaliyetler açısından var olan becerilerinin keşfedilmesi ve desteklenmesi Enstitülerin amaçları arasında yerini almıştır. Bu araştırmanın temel amacı Köy Enstitülerinde yapılan çalışmaları kariyer süreci bağlamında derinlemesine incelemektir. Bu bağlamda Köy Enstitüsü mezunlarıyla görüşmeler yapılmıştır. Enstitü öğrencisiyken aldıkları eğitimler ve yaptıkları çalışmalar ile enstitü sonrasındaki kişisel, sosyal, mesleki gelişimleri belirlenmeye çalışılmıştır. Bu araştırma, nitel araştırma yaklaşımlarından biri olan“olgu bilim/fenomenoloji”yöntemiyle yapılmıştır. Araştırma grubu Trabzon, Artvin, Ankara, Mersin ve İstanbul illerinde yaşayan 25 Köy Enstitüsü mezunundan oluşmaktadır. Araştırmaya katılan mezunlar Hasanoğlan, Beşikdüzü, Aksu, Akpınar, Kepirtepe, Cılavuz, İvriz, Akçadağ, Pazarören, Gölköy, Gönen, Çifteler, Düziçi, Kızılçullu, Pulur Köy Enstitülerinden mezun olmuşlardır. Araştırma verilerini toplamak amacıyla, mezunların demografik özellikleriyle ilgili bilgi edinmek amacıyla hazırlanmış“Demografik Bilgi Formu”ve araştırmanın amacına yönelik olarak hazırlanmış mülakat sorularından oluşan“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”kullanılmıştır. Araştırma verileri içerik analizi yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Toplanan veriler önce kavramlaştırılmış ardından kategori ve temalar oluşturulmuştur. Analiz sonuçları tablolar şeklinde sunulmuş ve buna destek olması amacıyla katılımcıların görüşme kayıtlarından elde edilen özgün alıntılara yer verilmiştir. Araştırma verilerinin analizi sonucu elde edilen bulgular, Köy Enstitüsü mezunlarının kariyer sürecine etki eden çeşitli faktörlerin olduğunu göstermiştir. Araştırmada, mezunların Köy Enstitülerine ilişkin enstitülerin alt yapısı, öğretmenlerinin tutum ve becerileri, eğitimin içeriği, sanat faaliyetleri ve uygulama süreci, farklı eğitim öğretim yöntemleri ve enstitülerin kapatılış algılarına ilişkin bulgular elde edilmiştir. Bulgular, alanyazın bağlamında tartışılmış, araştırma sonuçlarına dayalı ve gelecekte yapılacak çalışmalara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The Village Institutes, which have an important place in the history of Turkish education, are the schools which aimed to develop the village and the villagers through education because of the fact that 80% of the population was in the villages in the period they were founded. During the 5-year training period in the Village Institutes, which were shaped according to the conditions and needs of the region, the technical, agricultural and culture courses were given to the students. In these courses, not only theoretical teaching, but by going down to the field under the name of“education for work in the work'' principle, the learning by living and doing model has been adopted. Besides, the discovery and support of individuals' existing skills in sporting and artistic activities has taken their place among the aims of the institutes. The main purpose of this research is to examine the studies in Village Institutes in depth in the context of the career process. In this context, interviews were conducted with the graduates of the Village Institutes. It has been tried to determine the education they had got and the works they had done when they were students of the institute, and their personal, social and professional development after this educaion and their works. This research has been carried out with the method of phenomenon / phenomenology which is one of the qualitative research approaches. The research group consists of 25 Village Institute graduates living in the provinces of Trabzon, Artvin, Ankara, Mersin and Istanbul. The graduates who contributed to the research were graduated from Hasanoğlan, Beşikdüzü, Aksu, Akpınar, Kepirtepe, Cılavuz, İvriz, Akçadağ, Pazarören, Gölköy, Gönen, Çifteler, Düziçi, Kızılçullu and Pulur Village Institutes. ”Demographic Information Form“ which has been prepared to obtain information about the demographic characteristics of graduates and ”Semi Structured Interview Form" which has been composed of the interview questions, have been used in order to collect the research data. Research data were analyzed by using content analysis method. The collected data were first conceptualized, followed by categories and themes were formed. The results of the analysis are presented as tables and the original citations obtained from the interview records of the participants are given in order to support this. The findings obtained from the analysis of the research data showed that there are various factors affecting the career process of the Village Institute graduates. In the study, the findings related to opinions of the graduates about the Village Institutes, the attitudes and skills of the teachers, the content of the education, the art activities and the implementation process, different educational methods and the perceptions of the institutes were obtained. The findings were discussed in the context of the literature and suggestions for future studies which based on the results of the research were made.