Akut karaciğer hasarında psoralidin'in inflamazom aktivasyonu üzerine etkisinin endotoksemik farelerde incelenmesi
The effect of psoralidine on the activation of inflammasoma in acute liver injury in endotoxemic mause
- Tez No: 687767
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET CUMAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Akut karaciğer hasarı, İnflamasyon, İnflamazom, Psoralidin, Acute liver injury, Inflammasome, Inflammation, Psoralidin
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eczacılık Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
İnflamatuvar karaciğer hasarında oksidatif stres, inflamasyon ve inflamazom aktivasyonu ile karakterize iken, sınırlı etkili müdehale olanağı ile terminal karaciğer patolojisinin büyük bir kısmına yol açar. Burada, septik karaciğer hasarını uyarmak için lipopolisakkaritle (LPS) uyarım modelini kullandık ve psoralidin' in LPS ile uyarılan hepatik inflamazom aktivasyonu ve diğer inflamatuvar sinyal yolakları üzerine etkisini inceledik. Özellikle 25 mg/kg psoralidin ile ön tedavinin LPS ile uyarılan karaciğer hasarını düzelttiğini, yaptığımız histopatolojik inceleme ile bulduk. Yaptığımız daha ileri araştırma ile, psoralidin'in karaciğer dokusunda LPS ile artan TNF-α ve IL-6 üretimini azalttığını bulduk. Bu çalışmada mekanik kanıtlar araştırılmış psoralidin P38/ERK kaskadı ve NFκB yolağını inaktive etmiş ve aynı zamanda PI3K/AKT sinyalizasyonunu baskılamıştır. Bu durum, inflamazom aktivasyonunda azalmaya ve CREB fosforilasyonunda artışa neden olmuştur. Bunlara ek olarak, psoralidin ön tedavisi karaciğer dokusunda LPS ile uyarılan IL-1β ve IL-18 düzeylerini azaltmıştır. Sonuç olarak çalışmamız, LPS ile uyarılan hepatoselüler hasara karşın psoralidin'in NLRP3 inflamazom aktivasyonunu baskılayarak koruyucu etkili olabileceğini önermektedir. Dahası, bu bulgular akut karaciğer hasarının tedavisinde psoralidin'in çok değerli olacağını ve inflamazomla ilişkili hastalıklara karşı potansiyel ve etkili farmakolojik ajan olabileceğini önermektedir.
Özet (Çeviri)
Inflammatory liver injury that is mainly characterized by oxidative stress, inflammation, and inflammasome activation led to a great part of terminal liver pathology with limited effective intervention. Here, we used a lipopolysaccharide (LPS) stimulation model to simulate the septic liver injury and investigated the effect of psoralidin on LPS-stimulated hepatic inflammasome activation and other inflammatory signaling pathways. We found that especially 25 mg/kg psoralidin pretreatment ameliorated LPS-induced liver injury, which is indicated by histopathological investigation. Further research found that psoralidin reduced LPS-induced TNF-α and IL-6 production in plasma and hepatic tissue. Mechanistic evidence was also investigated in the present study as psoralidin inactivated p38/ERK cascade and NFκB pathway and meanwhile, suppressed PI3K/AKT signaling that reduced inflammasome activation and enhanced CREB phosphorylation. In addition, psoralidin pretreatment caused a reduction in LPS induced IL-1β and IL-18 levels. In conclusion, our study suggests that psoralidin protects against LPS-induced hepatocellular injury by NLRP3 inflammasome inhibition. These findings further suggest that psoralidin may be of great value in the treatment of acute liver injury and a potential and an effective pharmacological agent for inflammasome-relevant diseases.