Energy management for heating ventilating and air conditioning systems
Isıtma, havalandırma ve iklimlendirme sistemlerinde enerji yönetimi
- Tez No: 68780
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT ÖZAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Enerji tasarrufu, HVAC, Enerji Yönetim Sistemleri iv, Energy Saving, HVAC, Energy Management Systems 111
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
öz ISITMA, HAVALANDIRMA VE IKLIMLENDIRME SİSTEMLERİNDE ENERJİ YÖNETİMİ ERYILMAZ, M.Koray Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nevzat ÖZAY Aralık 1996, 90 sayfa Bu çalışma, Isıtma, Havalandırma ve İklimlendirme (HVAC) sistemlerinde, enerji yönetimi ile yapılabilecek enerji tasarruflarını çeşitli Enerji Yönetim Sistemleri (EMS) uygulamaları ile incelemektedir. HVAC sistemlerinin tanımları, çeşitli ısıtma ve soğutma sistemlerinden örnekler ile bu sistemlerin enerji ihtiyaçları da genel olarak ele alınmıştır. HVAC sistemlerinde enerji yönetim metodlarıyla yapılabilecek enerji tasarruflarının tesbiti amacıyla, uygulanabilecek enerji yönetim sistemleri ele alınmış ve bu sistemler arasında yapılan değerlendirme sonucunda en uygun metod tesbit edilmiş ve bu metoda ait detaylar ve uygulamalar tez içerisinde tartışılmıştır. Bu metot vasıtasıyla elde edilen ekonomik kazanımlar da genel olarak belirtilmiştir. Ayrıca bu uygulamaların HVAC sistem kapasitelerine olan etkileri ve kapasitelerin belirlenmesindeki rolü de tartışılmıştır. Elde edilen enerji tasarrufunun ve yük dağılım zamanlamasının, genel dağıtım ve üretim sistemine olan etkilerinden de bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ENERGY MANAGEMENT FOR HEATING, VENTILATING AND AIR CONDITIONING SYSTEMS ERYILMAZ, M.Koray M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Nevzat ÖZAY December 1 996, 90 pages This thesis analyses the energy management methods for Heating, Ventilating, and Air Conditioning (HVAC) systems, in order to save energy during their operations by applying Energy Management Systems (EMS). HVAC systems' descriptions, some types of heating and cooling systems, their energy requirements are also mentioned in this study. Some EMS and remote control methods which can be used for the energy saving are defined. After a general evaluation, a suitable method is determined and the application analyses of this method with results are considered. Economic benefits of these applications with approximated figures are also discussed. The effect of these applications to the system capacities and capacity determination criteria for these applications are also studied. This thesis also evaluates the general results of energy management to the general electrical energy generation and distribution system.