Microstructure and high temperature phase studies of rapidly solidified AI-Fe-V-Si alloy
Hızlı soğutulmuş AI-Fe-V-Si alaşımının mikroyapı ve yüksek sıcaklık faz çalışması
  1. Tez No: 68781
  2. Yazar: SUAT KEMAL ANGI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ KALKANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek sıcaklık kararlılığı, hızlı katılaşma, Al-Fe-V-Si alaşımı, katı çözünürlük artışı, saçılmış faz. vı, High temperature stability, rapid solidification, Al-Fe-V-Si alloy, solid solubility extension, dispersoids. IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
öz Angı, Suat Kemal Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ali Kalkanlı Aralık 1997, 124 sayfa Bu çalışmada, hızlı soğutulmuş Al-Fe-V-Si alaşımlarının mikroyapısı ve yüksek sıcaklıktaki faz analizi araştırılmıştır. Bu amaçla öncelikle, yüksek sıcaklık uygulamaları için geliştirilmiş olan Al-Fe-V-Si ticari alaşımları hazırlanmış ve bu alaşımlardan eriyik savurma yöntemi ile hızlı katılaşmış şeritler elde edilmiştir. Ortalama kalınlıkları 30 ile100 um arasında değişen bu şeritler 105-107 °C/sn gibi çok yüksek soğuma hızlarında katılaşmıştır. Daha sonra bu şeritler üzerinde 150 ile 500°C sıcaklıkları arasında 1 ile 3 saat için ısıl işlem uygulanmıştır. Çalışılan alaşımların faz analizinin yapılabilmesi ve şekilsel olarak tanımlanabilmesi amacıyla hızlı katılaştırılmış şeritler, X-ray Difraktometresi, Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) ve Geçirimli Elektron Mikroskobu (TEM) ile test edilmiştir. İncelemeler sonucunda, alüminyummatris fazın içine düzenli şekilde saçılmış olan fazın yüksek hacim yoğunluğunda ve çok küçük boyutta olduğu görülmüş ve bu saçılmış fazın yüksek sıcaklıkta kararlılığını koruduğu anlaşılmıştır. Buna ek olarak, Al-Fe-V-Si alaşımının yüksek katılaşma hızlan ile hücresel biçimde katılaştığı ve ikinci fazı oluşturan küresel küçük tanelerin alüminyum hücre sınırlarına yerleştiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MICROSTRUCTURE AND HIGH TEMPERATURE PHASE STUDIES OF RAPIDLY SOLIDIFIED Al-Fe-V-Si ALLOY Angı, Suat Kemal M.S., Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ali Kalkanlı December 1997, 124 pages. In this study, microstructure and high temperature phase analysis of rapidly solidified Al-Fe-V-Si alloys were investigated. For this purpose, a series of commercial aluminum alloys designed for high temperature strength application were prepared and then solidified rapidly in flake and ribbon form by melt spinning technique. The average thickness' of the resulting ribbons were in the range of 30 to 250 urn and the corresponding cooling rates were about 105-107 °C/sec. These as-cast products were then heat treated at the temperature range of 150 to 500°C for 1-3 hours. The melt-spun ribbons were examined by X-ray Difractometer, Scanning Electon Microscope (SEM) and Transmission Electron Microscope (TEM) for phase anaysis and microstructural morphology at both as-cast and heat treated conditions. iiiExaminations of the melt-spun ribbons revealed that the very fine dispersoids which are uniformly distributed throughout the aluminum matrix in high volume fraction are stable at as-cast and heat treated conditions. In addition, rapidly solidified Al-Fe-V-Si alloys have characteristicly cellular type morphology and the nearly spherical second phase particles (silicide dispersoids) decorate the aluminum cell boundaries.