Sıçanlarda sisplatin ile oluşturulan ovaryum hasarına sarımsağın organosülfür komponentlerinden S-Allil-L-Sistein ve Allil Disülfit'in etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of organosulfide components of garlic, S-Allyl-L-Cysteine and allyl disulfite, on cisplatin-induced ovarian damage in rats
  1. Tez No: 687910
  2. Yazar: HİLAL ARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİME TUBA CANBAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Kemoterapi, Oksidatif Stres, Over, Sarımsak, Sisplatin, Chemotherapy, Cisplatin, Garlic, Oxidative Stress, Ovary
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Sarımsağın işlenmiş ve toz formundaki organosülfür komponenti olan S-Allil-L-Sistein (SAC) ve işlenmemiş yağ formundaki Allil Disülfit (ADS)'in oral alımında sisplatinle oluşan ovaryum hasarına karşılık olası etkilerini çeşitli yöntemlerle araştırarak literatüre katkıda bulunmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Hematoksilen&Eozin (H&E) boyama metodu ile foliküllerin histopatolojik olarak incelenmesi, oksidasyon belirteci olan Malondialdehit-A (MDA) spektrofotometrik yöntemle biyokimyasal analizi, TUNEL boyama analizi ile bölgesel olarak apoptotik hücrelerin gruplar arası istatistiği ve ovaryumlarda önemli bağlantılar olan Konneksin-43 (Cx-43)'ün immünofloresan yöntemle incelenmesi gerçekleştirildi. Bulgular: H&E boyama bulgularımıza göre sisplatin hasarının özellikle primordiyal folikül sayısını etkilediği, TUNEL boyama değerlendirmesinde özellikle germinal epitel ve foliküllerde sisplatinin oluşturmuş olduğu yüksek hasara her iki tedavi grubunun da iyileştirici etki vermesinin yanında özellikle ADS'nin %100 iyileştirici etkisi dikkat çekmektedir. MDA değerleri incelendiğinde benzer sonuçla karşılaşılmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmedi. İmmünofloresan bulgularımıza göre, Cx-43 bağlantılarının sisplatin hasarıyla düşerek tedavi gruplarının her ikisinde de Cx-43 bağlantılarının hasar grubuna kıyasla korunduğu gözlendi. Sonuç: Çalışmada sisplatinin oksidatif stres sonucu ovaryumlarda hasara sebep olduğu ve ADS önde olmak üzere SAC'la birlikte iyileştirici ve koruyucu etkilerinin olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: It is aimed to contribute to the literature by investigating the possible effects of S-Allyl-L-Cysteine (SAC), which is the organosulfide component of garlic in the form of processed and powder, and Allyl Disulfite (ADS) in the form of raw oil, against the ovarian damage caused by ciplatin, by various methods. Materials and Methods: Histopathological examination of follicles with Hematoxylin&Eosin(H&E) staining method, biochemical analysis of oxidation marker Malondialdehyde-A (MDA) with spectrophotometric method, regional statistics of apoptotic cells with TUNEL staining analysis, and Connexin-43 (Cx-43) which has important connections in ovaries. was examined by immunofluorescence method. Results: According to our H&E staining findings, cisplatin damage especially affects the number of primordial follicles. When MDA values were examined, although similar results were encountered, no statistically significant difference was observed. According to our immunofluorescence findings, it was observed that Cx-43 junctions decreased with damage to cisplatin, and the rate increased again in both treatment groups. Conclusion: In the study, it was determined that cisplatin causes damage to the ovaries as a result of oxidative stress and has curative and protective effects together with SAC, especially ADS.