Aort cerrahisinde total sirkülatuvar arrest kullanımı, nörolojik komplikasyonlar açısından risk faktörü müdür?
Is total circulatory arrest a risk factor in terms of neurologic complications in aortic surgery?
- Tez No: 687992
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİHAN YEŞİLKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Hipotermik sirkülatuvar arrest, Antegrad serebral perfüzyon, Nörolojik komplikasyonlar, Hypothermic circulatory arrest, antegreade cerebral perfusion, neurologic complications
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Nörolojik komplikasyonlar, hipotermik sirkulatuvar arrest ile yapılan aort cerrahisinde mortalite ve morbiditenin halen önemli bir sebebidir. Bu çalışmada, orta dereceli hipotermik arrestin nörolojik komplikasyon oranlarına olan etkisini araştırdık. Metod: Kliniğimizde Ocak 2009 – Mayıs 2019 tarihleri arasında aort anevrizması veya diseksiyonu sebebiyle elektif veya acil opere edilen 98 hasta (%74 erkek, % 26 kadın) iki gruba ayrıldı. Birinci gruptaki 38 hastada beyin koruma yöntemi olarak orta dereceli hipotermik arrest kullanıldı. İkinci gruptaki 58 hastada hafif dereceli hipotermi ve antegrad serebral perfüzyon kullanıldı. Hastaların demografik, intraoperatif ve postoperatif verileri karşılaştırıldı. Sonuç: Nörolojik komplikasyonlar açısından iki grup arasında anlamlı farka rastlanmadı (p=0,32). Tartışma: Aort cerrahisi hastalarında orta dereceli hipotermi, antegrad serebral perfüzyon eşliğinde nörolojik açıdan güvenle yapılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Neurologic complications are still among the most important reasons of mortality and morbidity for patients who underwent aortic surgery with hypothermic circulatory arrest. In this study, we aimed to investigate the effect of moderate hypothermic arrest on neurologic complications. Methods: Ninety-eight patients (74% male, 26% female) who underwent elective or emergent operation for aortic aneurysm or dissection between January 2009 and May 2019 were included. They were seperated into two groups. Moderate hypothermic arrest was used as brain protection method in the first group. Mild hypothermia + antegrade cerebral perfusion was preferred in the second group. Demographic data, perioperative and postoperative characteristics of the groups were compared. Results: There were no statistically significant difference regarding neurologic complications between two groups (p=0.32). Discussion: Moderate hypothermia with antegrade cerebral perfusion can be safely used in aortic surgery in terms of neurologic complications.