Investigation of drilling degres of freedom in the finis element method
Sonlu elemanlar yönteminde açısal serbestlik derecesinin araştırılması
- Tez No: 68806
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET UTKU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Açısal Serbestlik Derecesi, Sonlu Eleman, Perde Duvar, Dolgulu Duvar, Bilgisayar Programı. vı, Drilling Degree of Freedom, Finite Element, Shear Walls, Infilled Frames, Computer Program. IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
öz SÖNMEZ, Hülya Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Mehmet UTKU Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. S. Tanvir WASTI Aralık 1997, 101 sayfa Sonlu elemanlar yöntemi fiziksel sistemlerin analizi için yaklaşık sayısal çözüm yoludur. Bu yöntemde, yapı veya herhangi bir sürekli ortam sonlu eleman olarak isimlendirilen sınırlı sayıda parçalara bölünür. Sistemi oluşturan her bir eleman genelde köşeleri düğüm noktası olarak adlandırılan doğrularla sınırlıdır ve her düğüm noktasında serbestlik dereceleri tanımlanmaktadır. Tüm elemanlar birbirleriyle hangi düğüm noktalarında bağlı oldukları gözönüne alınarak gerçek yapıyı oluşturmak üzere birleşirler. Elemanları birleştirme işleminde, sistemdeki düğüm noktalarında birleşen elemanların serbestlik derecelerinin sayısı ve tipi birbiri ile uyum içindeolmalıdır. Açısal serbestlik dereceli sonlu elemana özellikle her bir düğüm noktasında iki doğrusal yerdeğiştirme serbestlik derecesi bulunan levha elemanı ile düğüm noktalarında açısal serbestlik derecesi içeren kiriş elemanlarının birleşim noktalarında gözlemlenen uyumsuzluk durumlarında gerek duyulur. Bu çalışmada, açısal serbestlik dereceli elemanlar tanıtılıp, bu elemana neden gerek duyulduğu sunulmaktadır. Literatürde bulunan üç eleman üzerinde çalışılmıştır. Bu elemanlar kullanılarak bazı problemler çözülmüştür. Çözümlerde ELINOR adlı bilgisayar programı kullanılmıştır. Program açısal serbestlik derecesi içeren levha elemanı ve/veya kiriş elemanı içeren yapıların analizi için kullanılabilmektedir. Bu tür yapısal sistemler özellikle perde duvarlarında ve aynı zamanda dolgulu duvar sistemlerinde bulunur. Programdan alman sonuçlar açısal serbestlik derecesi içeren levha elemanın basit levha elemanından daha kullanışlı olduğunu göstermekte ve derin veya normal boyutlardaki kirişlerle bağlanan perde-duvar sistemlerin daha gerçekçi modellenmesi ile tam veya yan dolgulu duvarların modellenmesine izin vermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF DRILLING DEGREES OF FREEDOM IN THE FINITE ELEMENT METHOD SÖNMEZ, Hülya M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mehmet UTKU Co- Supervisor: Prof. Dr. S. Tanvir WASTI December 1997, 101 pages The Finite Element Method provides approximate numerical solutions for the analysis of physical systems. In this method, a structure or physical system is modeled by finite elements. Each element comprising a part of the structure is usually bounded by edges with nodes at the corners, and degrees of freedoms are assigned at each node. These finite elements are assembled to constitute the actual structure. In assembling the elements the degrees of freedoms at each node of the system from adjacent elements must coincide with each other. An element with drilling degrees of freedom is needed for nonconforming cases such as those observed in the assembly of plane stress elements which may possess two linear displacement degrees of freedom at meach node and beam elements possessing rotational degrees of freedom at their nodes. In this study, elements with drilling modes are introduced, and the need for this type of element is presented. Three elements available in the literature are studied. Typical problems are solved by the use of these chosen elements. A computer program called ELINOR [ELements Incorporating NOdal Rotation] is used as a tool for the solution. The program is suitable for the analysis of structures consisting of plane stress elements with drilling modes as well as beam elements. Such structural systems include coupled shear walls as well as infilled frames. Solutions obtained from the program indicate that planar elements with drilling degrees of freedom are more versatile than simple planar elements and allow for realistic modeling of shear walls joined together by shallow or deep elements as well as the portrayal of frames with partial or total infill.