Exposures and healt effects of mobile ource missions
Hareketli emisyon kaynaklarinin etkileri ve sağlığa zararları
- Tez No: 68805
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA TUNCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kanda kurşun, Grafit Fırın Atomik Absorpsiyon Spektrometrisi, Epidemiyoloji VI, Blood lead, Graphite Furnace Atomic Absorption Spectrometry, Epidemiology IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
oz Gaga Odaman, E. Eftade Yüksek Lisans Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Semra Tuncel Kasım 1997, 75 Sayfa Yapılan bu çalışmada, ağır metallerin çocuklar üzerindeki sağlığa etkileri epidemiyolojik bir yol izlenerek araştırılmıştır. Metal kirliliğinin sağlık üzerindeki etkilerini incelemek için, kandaki kurşun ve serumdaki çinko seviyeleri kullanılmıştır. Kurşun insan vücuduna zararlı etkileri olan oldukça toksik bir elementtir. Çinko vücud için gerekli bir element olup, eksikliği ve fazlalığı hastalığa sebeb olmaktadır.Çinko 200 enzimin metabolik aktivitesi için gereklidir. Bunun yanında hücre bölünmesinde,DNA ve protein sentezinde görev alır. Gaz fazı kirleticiler olan SOx, NOx ve partikül kurşun otomatik olarak bir yıl boyunca toplanmıştır. Sonuçlar ortalama metal ve gaz fazı kirliliğin tahmininde kullanılmıştır. Kan örnekleri, Bursa şehir merkezinden ve Bursa' nın Gölyazı ilçesinden olmak üzere 2 bölgeden toplanmıştır. 60 kan örneği şehir merkezinden, 30 kan örneği de ilçeden toplanmıştır. İlçedeki çocuklar kontrol grubu olarak kullanılmıştır. Metal kirliliğinin nedenlerini araştırmak için anketler hazırlanmış ve çocuklara dağıtılmıştır.Kan örnekleri Grafit Fırın Atomik Absorpsiyon Yöntemi (GFAAS) kullanılarak analizlenmiştir. Çinko analizleri ise Spektrofotometrik olarak Technicon RA-XT analizörü ile yapılmıştır. Örnekler analizlenmeden önce GFAAS'nin optimizasyonu yapılmıştır. Şehir merkezinde yaşayan çocukların kanlarındaki kurşun seviyeleri kontrol grubundan daha fazla olmakla birlikte, bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildir.. Ortalama kurşun seviyesi merkezde yaşayan çocuklar için 5.12 u.g/dL, ilçede yaşayan çocuklar için 4.56 ug/dL, olarak bulunmuştur. Her iki değer de Hastalık Kontrol Merkezi ( CDC)' nin sağlık limiti altındadır (10 ug/dL). Çalışma ve kontrol grupları çinko miktarları arasında ise istatistiksel olarak bir fark görülmüştür.Ortalama çinko konsantrasyonu çalışma grubu için 72.2 u.g/dL, kontrol grubu için ise 80.6 pg/dL olarak bulunmuştur. Yapılan bu çalışma sonunda, çocuklardaki kurşun konsantrasyonunun, cinsiyet, tüketilen gıda türü ve ev dışında harcanan zaman ile ilişkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXPOSURES AND HEALTH EFFECTS OF MOBILE SOURCE EMISSIONS Gaga Odaman, E. Eftade M.S. Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Semra Tuncel November 1997, 75 Pages In this study, health effects of heavy metals on children were investigated by epidemiological method. Blood lead and serum zinc levels were used to assess the health effects of metal pollution. Pb is an extremely toxic element which causes hazard to the human body its health effects are more pronounced for children. Zn is an essential element but deficiency and excess of this metal is known to cause disease. Zinc is required for metabolic activity of about 200 enzymes and is considered for cell division, DNA synthesis, and protein synthesis. Gas phase pollutants namely SOx, NOx and particulate lead samples were collected automatically over one year period for the overall estimation of gas phase and particulate phase pollution. Blood samples were collected from children living in urban and rural areas of Bursa region, namely the Bursa city center and Gölyazı,a town near Bursa. Sixty blood samples were collected from the children in urban areas for the study group, whereas 30 blood samples were collected as a control group from the children living in rural areas of Bursa. Questionnaires were obtained from those children to investigate possible causes of metal concentration levels in blood. mBlood lead analyses were done by Graphite Furnace Atomic Absorption Spectrometry ( GFAAS ), whereas spectrophotometric measurements of zinc were performed by Technicon RA-XT type of analyzer. Optimization of the parameters for GFAAS were done before the analysis of samples. Blood lead levels of study group was found higher than the control group. But this difference is not statistically significant. The lead mean value for the study group was found as 5. 12 ug / dL, whereas it was 4.56 p.g / dL for the control group. Both values were below the health limit of CDC which is 1 0 u.g / dL. On the other hand there is a significant difference between the study and control groups by considering Zn concentrations. The mean Zn concentration for the study group was found as 72.2 ug / dL and 80.6u.g / dL for the control group. It was founded that Pb in the body of children correlates with the sex of the child, food type consumed and time spent outdoor.