Karanlık üçlü kişilik özellikleri ve benlik saygısının romantik kıskançlığın nedenleri ile ilişkisi
The relation of romantic jealousy causes with the dark triad personality traits and self-esteem
- Tez No: 688066
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Karanlık Üçlü, Romantik Kıskançlık, Romantik İlişkiler, Benlik Saygısı, Kişilik, The Dark Triad, Romantic Jealousy, Romantic Relationships, Self-esteem, Personality
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Işık Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasında benlik saygısının karanlık üçlü (Makyavelizm, narsisizm ve psikopati) ve kaybetme ve yetersizlik kaynaklı romantik kıskançlık nedenleri arasındaki ilişkide düzenleyici rolünü incelemek amaçlanmaktadır. Çalışmanın diğer bir amacı yaş ve ilişki süresi gibi sosyo-demografik değişkenlerin karanlık üçlü, romantik kıskançlık nedenleri ve benlik saygısı ile ilişkilerini ve bu ilişkilerin cinsiyete göre nasıl farklılaştığını incelemektir. Yöntem: Araştırma örneklemi 208'i kadın, 126'sı erkek, toplamda 121 kişiden oluşan, yaş aralığı 18-27 olan ve mevcut bir ilişkisi olan öğrencilerden oluşturmaktadır. Katılımcılar uygun örneklem yöntemiyle seçilmiş ve katılımcılara online platformda Gönüllü Onam Formu, Sosyodemografik Bilgi Formu, Kısa Karanlık Üçlü Ölçeği (SD3), Romantik Kıskançlık Ölçeği (Romantik Kıskançlık Nedenleri) ve Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği (Kısa Form) (RSES) verilmiştir. Katılımcılardan elde edilen veriler SPSS for Windows 25. versiyonu kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırmanın bulguları karanlık üçlünün romantik kıskançlık nedenlerinden yetersizlik ve kaybetme ile arasında pozitif yönde bir ilişki olduğunu göstermektedir. Karanlık üçlü alt boyutlarından yalnızca Makyavelizm ve romantik kıskançlık arasında pozitif yönde zayıf bir ilişki olduğu; psikopati ve narsisizmin romantik kıskançlık ile arasında anlamlı bir ilişki olmadığı tespit edilmiştir. Cinsiyete göre incelenen analizlerin sonuçları, kadınlarda Makyavelizm'in romantik kıskançlık nedenlerinden yalnızca kaybetme ile pozitif ilişkili olduğunu; erkeklerde Makyavelizm'in romantik kıskançlık nedenlerinden hem yetersizlik hem de kaybetme ile pozitif ilişkili olduğunu göstermektedir. Karanlık üçlü ve romantik kıskançlık nedenleri ilişkisinde benlik saygısının düzenleyici rolü bulunmamıştır. Çalışmadaki değişkenlerden cinsiyet, yaş ve ilişki süresinin ölçeklerle arasındaki ilişkilerin incelendiği analiz sonuçlarına göre; erkeklerde yetersizlik nedeniyle kıskanma kadınlara oranla anlamlı düzeyde daha yüksektir. Makyavelizm ve psikopati yaşla beraber azalmakta, benlik saygısı ise yaşla beraber artmaktadır. Psikopati ve ilişki süresi negatif ilişkiliyken, benlik saygısı ve ilişki süresi arasında pozitif ilişkili olduğu gözlemlenmiştir. Sonuç: Araştırmadan elde edilen bulgulara göre Makyavelizm kişilik özellikleri romantik kıskançlığın yetersizlik ve kaybetmeden kaynaklanan nedenleriyle ilişkilidir. Bunun yanı sıra yaş, ilişki süresi ve cinsiyete göre ilişkiler ölçeklerde farklılıklar göstermektedir. Son olarak benlik saygısının karanlık üçlü ve romantik kıskançlık nedenleri ilişkisinde düzenleyici rolü bulunmamaktadır. Elde edilen bulgular ve sınırlılıklar literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the moderation effect of Self-esteem on the relation between the Dark Triad (Machiavellianism, Narcissism, and Psychopathy) and Romantic Jealousy Causes (Inadequacy and fear of loss). Another aim of this study was to investigate the relation between the Dark Triad, Romantic Jealousy Causes, and Self-esteem throughout both the length of the romantic relationship and the age span, and then examine the effect of gender on this relation. Method: The research participants were students in the age range of 18 to 27 who have ongoing romantic relationships, a total of 321 individuals, including 208 women and 126 men. The participants were selected by the convenience sampling method and were given Informed Voluntary Consent Form, Sociodemographic Form, Romantic Jealousy Questionnaire (Romantic Jealousy Causes), Short Dark Triad (SD3) Inventory, and Rosenberg Self-esteem Scale-Short Form (RSES) via an online survey platform. The data collected from participants were analyzed with SPSS for the Windows v25 program. Results: According to the study, a positive relation was found between the Dark Triad on one hand, and inadequacy and fear of loss on the other hand. Machiavellianism was merely found to be positively correlated with Romantic Jealousy while psychopathy and narcissism were not found to have any significant correlation with romantic jealousy. The results of variables investigated according to gender showed that, in the case of women, Machiavellianism was positively correlated with fear of loss only, while for men, Machiavellianism was positively correlated with both inadequacy and fear of loss. Finally, the moderation effect of self-esteem on the relationship between the Dark Triad and Romantic Jealousy Causes was not found. According to the correlation between gender, age, length of the romantic relationship, and the scales; men were found to be more jealous due to inadequacy more than women. Machiavellianism and psychopathy were found to be decreased with age, they were also found to increase Self-esteem. Psychopathy and the length of the romantic relationship were found negatively correlated while Self-esteem and the length of the romantic relationship were found positively correlated. Conclusion: The results demonstrated that there was a significant relationship between the Machiavellianism and the Causes of Romantic Jealousy which is caused by inadequacy and fear of loss. Furthermore, individuals, based on their gender, age, and length of the romantic relationship were shown to have some differences in scales. Finally, the moderation effect of self-esteem on the relationship between the Dark Triad and Romantic Jealousy Causes was not found. The results and limitations of this research were discussed with related researches in the literature.