Alzheimer hastalığı olan bireylerde modifiye edilmiş otago egzersizlerinin denge ve düşme riski üzerine etkisinin incelenmesi
- Tez No: 688111
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKMEN YAPALI, PROF. DR. FİGEN GÜNEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Alzheimer hastalığı, Otago egzersiz programı, Demans, Denge, Düşme Riski, Alzheimer Disease, Otago Exercise Program, Dementia, Balance, Risk of Fall
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmada, Alzheimer'lı bireylerde modifiye edilmiş Otago egzersizlerinin denge ve düşme riski üzerine etkileri araştırıldı. Çalışmamız 50 Alzheimer hastalığı (AH) tanısı almış katılımcı ile Necmettin Erbakan Üniversitesi, Karatay Belediyesi ve Türkiye Alzheimer Derneği iş birliği ile hizmet veren Alzheimer Gündüz Yaşam Merkezi ve Odak Tıp Merkezi'nde gerçekleştirildi. Katılımcılar egzersiz ve kontrol olmak üzere iki gruba ayrıldı. Grupların katılımcı sayıları eşit tutuldu. Randomizasyon katılımcıların kimlik numaralarına göre yapıldı. Kimlik numarasının son hanesi tek olan katılımcılar egzersiz grubuna, çift olanlar ise kontrol grubuna dahil edildi. Çalışmadaki katılımcılar Mini Mental Durum Testi (MMDT), Süreli Kalk ve Yürü Testi (SKYT), Tinetti Denge ve Yürüme Testi (TDYT), 30 Saniye Otur Kalk Testi (30s-CST), Berg Denge Ölçeği, Lawton-Brady Enstrümental Günlük Yaşam Aktiviteleri Ölçeği (EGYA) ile çalışma başlangıcında, 6. haftada ve 12. haftada değerlendirildi. Egzersiz grubuna tarafımızca modifiye edilmiş Otago egzersizleri fizyoterapist eşliğinde uygulandı. Kontrol grubuna ise 12 hafta boyunca hiçbir müdahale yapılmadı standart tedavilerine devam edildi. MMDT egzersiz grubu katılımcılarının grup içi karşılaştırılmalarında test skorlarında düşüş görüldü (p0,05). Fakat grup içinde; egzersiz grubu katılımcılarının SKYT skorlarının düştüğü görüldü (p0,05). Elde edilen sonuçlara göre genel manada Alzheimer'lı bireylerin dengelerinde ve düşme riskinin azalması konusunda modifiye edilmiş Otago egzersizlerinin olumlu etkisi olduğu düşünülebilir. Daha kapsamlı sonuçlar elde etmek için çalışma süresi daha uzun olan çalışmalara ihtiyaç olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of modified Otago exercises on balance and risk of fall in individuals with Alzheimer were investigated. Our study was carriedout with 50 participants diagnosed with Alzheimer Disease (AD) at the Alzheimer Day Living Center and Odak Medical Center which provides services in cooperation with Necmettin Erbakan University, Karatay Municipality and the Alzheimer Association of Turkey. Participants were divided in to two groups as exercise and control. The number of participants in the groups was keptequal. Randomization was done according to the ID numbers of the participants. Participants with an odd last digit of their ID number were included in the exercise group and those with even numbers were included in the control group. Participants in the study was evaluated at the beginning of the study, at the 6th weekand at the 12th week with Mini-Mental State Examination (MMSE), Time Up and Go Test (TUG), Tinetti Balance&Gait Test (TBT & TGT), 30 Second Chair Stand Test (30s-CST), Berg Balance Scale, The Lawton-Brody Instrumental Activities of Daily Living (IADL) Scale. Otago exercises modified by us were applied to the exercise group in the presence of a physiotherapist. In the control group, no intervention was made for 12 weeks and their standard treatments were continued. A decrease in test scores was observed (p0.05). But with in the group; it was observed that the TUG scores of the exercise group participants decreased (p0.05). According to there sults obtained, it can be thought that the modified Otago exercises have a positive effect on the balance of individuals with Alzheimer and on there duction of the risk of falling. It is thought that studies with a longer study duration are needed to obtain more comprehensive results.