Tekstil takviyeli kompozitlerin balistik amaçlı kullanım performansının araştırılması
Investigation of the use of ballistic purpose performance of textile reinforced composites
  1. Tez No: 688169
  2. Yazar: YÜCE ONUR BİLİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMEL CEYHUN SABIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Balistik, Kompozit, Kumaş, Balistik lif, Balistik Performans, Ballistic, Composite, Fabric, Ballistic fiber, Ballistic Performance
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 235
Özet
Bu tez çalışmasında, balistik malzeme üretiminde tekstil takviyeli kompozitler araştırılmış ve performansları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Tezde balistikle ilgili koruyuculuk seviyelerine yönelik bilgiler verilmiş, tekstil takviyeleri lif ve kumaş olarak ayrı ayrı incelenmiş, daha sonra tekstil takviyeli balistik kompozitlerle ilgili güncel yapılmış çalışmalar özellikle performansları ele alınarak verilmeye çalışılmıştır. Çalışmalarda özellikle Kevlar kumaş takviyelerin kompozit balistik üretiminde farklı katmanlar halinde kullanıldığı görülmüştür. Kumaş yapısı olarak bezayağı kumaş yapısının daha yüksek performans verdiği, en az 20 kat kumaş yapısının kullanılmasının etkili bir balistik performans gösterdiği görülmüştür. UHMWPE lif demetlerinin takviye olarak lif (filament iplik) olarak en iyi performanslı malzeme olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this thesis, textile reinforced composites were investigated in ballistic material production and their performance was tried to be revealed. In the thesis, information was given about the protection levels related to ballistics, textile reinforcements were examined separately as fiber and fabric, and then current studies on textile reinforced ballistic composites were tried to be given by considering their peformance. In the studies, it was seen that especially Kevlar fabric reinforcements were used in different layers in composite ballistics production. It has been observed that the plain fabric structure gives higher performance as the fabric structure, and the use of at least 20 layers of fabric structure has an effective ballistic performance It has been observed that UHMWPE fiber bundles are the best performance material as fiber (filament yarn) as reinforcement.