Peroksidisülfatların pamuklu kumaşların ön terbiyesinde kullanımı üzerine bir araştırma
A research about the usage of peroxydisulphade during the pretreatment of cotton fabrics
- Tez No: 68819
- Danışmanlar: PROF. DR. KERİM DURAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Haşıl sökme, ağartma, hidrojen peroksit, persülfat
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
ÖZET PEROKSİDÎSÜLFATLARIN PAMUKLU KUMAŞLARIN ÖN TERBİYESİNDE KULLANIMI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA EKMEKÇİ, Ayşegül Doktora Tezi, Tekstil Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Kerim DURAN Aralık 1997, 157 sayfa Yapılan çalışmada persülfatın ağartmaya etkileri incelenmiştir.Seçilen değişkenler hidrojen,peroksit, sodyum, hidroksit, persülfat konsantrasyonları ve ağartma süresidir.Ağartma sırasında üç tip stabilizatör kullanılmıştır.Denemeler sonunda örneklerin haşıl sökme dereceleri,kopma mukavemeti ve hidrolik değerleri saptanmıştır.Sonuçların istatiksel olarak değerlendirilmesinde Genstat 5 paket programı kullanılmıştır.Değişken ve faktör sayısının fazla olması nedeniyle önce her stabilizatör kendi içerisinde faktöriyel k deneme desenine göre değerlendirilmiştir.Daha sonra koşullar sabit tutulup stabilizatörler ve ağartma yöntemleri birbiri ile faktöriyel Tblok denem desenine göre karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT EKMHKCİ AyşegOİ Phd in Textile Eng. Supervisor : Prof. Dr. Kerim DURAN (,.. December 1997, 157ages Daring the pretreatment of cotton, effects of peroxydisulphade were evaluated. The variables were concentrations of hydrogen peroxide, sodium hydroxide, persulphate and bleaching time.Three kinds of stabilizers were used during the bleaching processes.After treatments, desizmg values, whiteness degree, absorbency, breaking strength of samples were determined.The Gehstat 5 program was used in order to evaluate' the results statistically. The numbers of Variables and actors were much so every stabilizer was evaluated in itself by factorial Tblock experimental design. Then" certain conditions' were held constant Stabilizers and methods of bleaching were compared to each other according1 to factorial Tblock experimental design. ' j fr. Keywords : Desizmg, bleaching, hydrogen peroxide, persulphate,