Tescilli bazı buğday ticari varyeteleri ile buğday hatlarının biyokimyasal markörlerle tanımı
Identification of some wheat lines, and commercial varieties by biochemical markers
  1. Tez No: 68820
  2. Yazar: GÜN KIRCALIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM DEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Polyacrylamide gel electrophoresis (PAGE), glütenin, wheat, biochemical marker
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET Tescilli Bazı Buğday Ticari Varyeteleri İle Buğday Hatlarının Biyokimyasal Markörlerle Tanımı Gün KIRCALIOĞLU Doktora Tezi, Tarla Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi; Prof. Dr. İbrahim DEMİR Kasım 97, 54 sayfa Buğday genotiplerinin tanımlanması amacıyla yapılan bu araştırmada glütenin proteini moleküler markör olarak kullanılmıştır. CIMMYT ve E.T.A.E.'den sağlanan toplam 76 buğday genotipinin SDS-PAGE tekniği ile glütenin bantları elde edilmiştir. Genotiplere ait glütenin bant desenleri incelendiğinde bunların birbirlerinden farklı olduğu, genotiplerde mevcut olan varyasyonu yansıttığı görülmektedir. Bu sonuçlara göre glütenin bant desenleri ile buğday ıslah programlarında yer alan hatların ve çeşitlerin tanımlamalarının yapılabileceği açıktır. Ancak aynı pedigri grubunda yer alan genotiplere ait glütenin bant desenleri incelendiğinde bunların genotiplerde mevcut olan benzerliği ortaya koyamadığı gözlenmiştir. Anahtar kelime; Poliakrilamit jel elektroforezis (PAGE), glütenin, buğday, biyokimyasal markör
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT GünKIRCALIO?LU Doctoral Thesis, Department of Plant Breeding Supervisor Prof. Dr. İbrahim DEMİR November 1997, 54 page The objective of this study was to identify wheat genotypes by using glütenin protein as a molecular marker. Glütenin banding patterns of 76 wheat genotypes from CIMMYT and AARI collections were obtained with SDS-PAGE technique. Evaluation of these glütenin banding patterns showed that these genotypes were totally different from each other and variation among genotypes could be expressed by these patterns. According to the results, it's clear that wheat lines and varieties of wheat of breeding program could be identified with glütenin banding patterns. However, no similarity was observed in the banding patterns of genotypes in the same pedigree groups.