Sınırlı yemleme ile enerji ve protein düzeyleri farklı değişik formdaki yemlerin etlik piliçlerin gelişme ve karkas özellikleri üzerine etkileri
The effect of restricted feeding with different formed feeds containing various energy and protein levels on growing and carcass characteristics of broiler
  1. Tez No: 68824
  2. Yazar: MEHMET BOZKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TULUĞ ÇAPÇI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Etlik piliç, sınırlı yemleme, yem enerji ve protein düzeyi, yem formu, Broiler, restricted feeding, protein and energy level, feed form
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
IV ÖZET SINIRLI YEMLEME İLE ENERJİ VE PROTEİN DÜZEYLERİ FARKLI DEĞİŞİK FORMDAKİ YEMLERİN ETLİK PİLİÇLERİN GELİŞME VE KARKAS ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ BOZKURT, Mehmet Doktora Tezi, Zootekni Anabil im Dalı Tez Yöneticisi; Prof.Dr.Tulug ÇAPÇI Aralık 1997, 154 sayfa Bu tezde etlik piliç yemi enerji ve protein düzeyi ile formundaki değişikliklerin başlangıç döneminde sınırlı yemlenen etlik piliçlerin performansı, karkas parçaları, yenilebilir iç organları, abdominal yağ oranı ve karkas bileş imi üzerine etkilerini incelemek amacıyla iki ayrı deneme yürütülmüştür. Etlik piliçlerin performansı yem protein düzeyindeki değişimden etkilenmezken, yem protein düzeyi arttıkça karkas proteini artmış, karkas yağı ve abdominal yağ azalmıştır. Yem enerji düzeyi yükseldikçe performans, karkas yağı ve abdominal yağ artmıştır. Sınırlı yemleme sonucu besi sonu canlı ağırlığı azalmış ve telafi edici büyüme gerçekleşmemiş, yem tüketimi azalırken yemden yararlanma iyileşmiştir. Sınırlı yemleme ile yenilebilir iç organların oranı artarken, kesim randımanı ve karkas parçalarının oranında önemli bir değişim olmamış, abdominal yağ oranı ise azalmıştır. Sınırlamanın süresi arttıkça abdominal yağ oranındaki düşüşün arttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT S BOZKURT, Mehmet Doctorate Thesis, Department of Zootechnic Supervisor: Prof.Dr. Tu luğ ÇAPCI December 1997, 154 pages Two experiments were conducted in this study to examine the effects of varying energy and protein content of different formed feeds on fattening performance, carcass parts, edible organs, abdominal fat and carcass content of broilers were restricted fed in starting period. The broiler performance was not effected with altering the protein level. On the other hand as protein level rises carcass protein increased but carcass fat and abdominal fat reduced. As diet energy level rises carcass fat and abdominal fat increased. As a result of restricted feeding final body weight and feed consumption decreased, feed conversion improved but compensatory growth was not achieved. The ratio of edible organs were increased, abdominal fat deposition was reduced and carcass parts rate were not effected by restricted feeding practice. As the restriction period extended the abdominal fad ratio reduced.