Ege bölgesinde doğal olarak yetişen bazı süs ağaç ağaççık ve çalı tohumlarının çimlendirme yöntemleri üzerinde araştırmalar
Seed germination studies on some native ornamental trees, small trees and shrubs of aegean region
  1. Tez No: 68825
  2. Yazar: HASAN KÖSE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN HATİPOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Arbutus unedo L, Arbutus andrachne L, Juniperus oxycedrus L, Ceratonia siliqua L, Spartium junceum L, Pistacia lentiscus L, Cistus creticus L, Cistus salviifolius L, çimlendirme, tohum morfolojisi, canlılık testi, doğal odunsu süs bitkileri, Arbutus unedo L, Arbutus andrachne L, Juniperus oxycedrus L, Ceratonia siliqua L, Spartium junceum L, Pistacia lentiscus L, Cistus creticus L, Cistus salviifolius L, germination tests, seed morphology, viabilty tests, native woody ornamentals
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
IV OZ EGE BÖLGESİNDE DOĞAL OLARAK YETİŞEN BAZI SÜS AĞAÇ AĞAÇÇIK VE ÇALI TOHUMLARININ ÇİMLENDİRME YÖNTEMLERİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR KÖSE, Hasan Doktora Tezi, Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Adnan Hatipoğlu Eylül 1997, 116 sayfa Bu tezde, Ege bölgesinde doğal olarak yayılış gösteren bazı ağaç (Ceratonia siliqua L.), ağaççık {Juniperus oxycedrus L.) ve çalı {Arbutus unedo L., Arbutus andrachne L., Spartium junceum L., Pistacia lentiscus L., Cistus creticus L., Cistus salviifolius L.) tohumlarının çimlenmesinde kullanılabilecek en uygun yöntemin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada, 1995 yılında materyal toplanmış ve 1996 yılında ise türlere ait örneklerde 2,3,5-trifenil tetrazolyum klorür kullanılarak canlılık testleri yapılmıştır. Çimlenme testi uygulamaları öncesi her örneğin tohum morfolojileri incelenmiş ve buna göre 10-28 farklı çimlendirme yöntemi uygulanmıştır. Arbutus unedo L. tohumlarında 24 saat 400 ppm GA3 de bekletme işleminden sonra 20°C sıcaklıkta çimlendirme yöntemi ile 30 günde %98, Arbutus andrachne L tohumlarında 4°C de 60 gün katlama işleminden sonra 20°C sıcaklıkta çimlendirme yöntemi ile 27 günde %100, Juniperus oxycedrus L tohumlarında 20°C de 60 gün sıcak katlama + 4°C de 60 gün soğuk katlama işleminden sonra 15°C sıcaklıkta çimlendirme yöntemi ile 103 günde %62, Ceratonia siliqua L tohumlarında sülfirik asit ile 1 saat aşındırdıktan sonra 21°C suda 4 gün ıslatma işleminden sonra 10/25°C sıcaklıkta çimlendirme yöntemi ile 7 günde %100, Spartium junceum L tohumlarında çizme işleminden sonra 40°C suda 3 saat ıslatma muamelesinden sonra 20/30°C sıcaklıkta çimlendirme yöntemi ile 46 günde %100, Pistacia lentiscus L tohumlarında sülfirik asit ile 1 saat aşındırdıktan sonra 24 saat 500 ppm GA3 de bekletme işleminden sonra 10/25°C sıcaklıkta çimlendirme yöntemi ile 46 günde %63, Cistus creticus L tohumlarında 100°C inkübatörde 20 dakika bekletme + 24 saat suda ıslatma işleminden sonra 20°C sıcaklıkta çimlendirme yöntemi ile 46 günde %99, Cistus salviifolius L tohumlarında 100°C inkübatörde 20 dakika bekletme + 24 saat suda ıslatma işleminden sonra 20°C sıcaklıkta çimlendirme yöntemi ile 38 günde %97 çimlenme oranlan elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT KÖSE, Hasan PhD in Landscape Agritecture Supervisor: Prof. Dr. Adnan Hatipoğlu September 1997, 116 pages The aim of this study was to determine the most optimum application in germination of the seeds of some tree (Ceratonia siliqua L.), small tree (Juniperus oxycedrus L.) and shrubs (Arbutus unedo L., Arbutus andrachne L., Spartium junceum L., Pistacia lentiscus L., Cistus creticus L., Cistus salviifolius L.) which are indigounus to Aegean Region of Turkey. The material of this study was collected in 1995. Ten to twenty eight different applications changing from species to species were studied for germination tests. The seed morphology were examined to identify the applications for germination tests of each species. The viability tests were made to the accessions of species before germination tests by using the 2, 3, 5 - triphenyl tetrazolium chloride. The highest (98%) germination rate in 30 days was obtained for Arbutus unedo L. seeds treated with 400 ppm GA3 for 24 hours at 20°C. While A. andrachne L. seeds gave 100% germination rate at 20°C in 27 days after stratification for 60 days at 4°C. Best germination rate (62%) at 15°C in 103 days with warm stratification at 20°C for 60 days followed by cold stratification at 4°C for 60 days was maintained for Juniperus oxycedrus L. seeds. For Ceratonia siliqua L. seeds, 100% germination rate at 10/25°C in 7 days with scarification at consantrated H2S04 for 1 hour was the best result. Mecanical scarification followed by water soaking at 40°C for 3 hours for Spartium junceum L. seeds and germinated at 20/30°C in 46 days found as best application with 100% test result. With scarification at consantrated H2S04 for 1 hour followed by 500 ppm GA3 for 24 hours gave the best result of 63% germination rate at 10/25°C in 46 days for Pistacia lentisads L. The application at 100°C incubator for 20 minutes followed by soaking in water for 24 hours and germination at 20°C was the best results for Cistus creticus L. and C. salviifolius L. with 99% in 46 days and 97% in 38 days respectively.