Farklı gelişme dönemlerinde hasat edilen bazı buğday (Triticum Aestivum L.) hasılı genotiplerinin yem değerlerinin belirlenmesi
Determination of feed value of some wheat (Triticum Aestivum L.) forage genotypes harvested at different maturity stages
  1. Tez No: 688331
  2. Yazar: SİNAN KESKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET LEVENT ÖZDÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Wheat forage, Chemical composition, Nutritive value, Relative feed value
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada başaklanma, süt olum ve hamur olum dönemlerinde hasat edilen dört buğday (Triticum Aestivum L.) çeşidinden elde edilen kuru otların kimyasal kompozisyonu, nispi yem değeri ve in vitro organik madde sindirilebilirliği ile metabolik enerji değerleri karşılaştırılmıştır. Buğday hasıllarının kimyasal bileşimleri ham protein için %4,79-9,73; ham kül için %4,74-7,13; nötr deterjan lif için %43,57–55,67; asit deterjan lif için %27,62-38,67, asit deterjan lignin için %3,59-6,27, hemiselüloz için %13,79-22,75 ve selüloz için%22,63-32,88 arasında değişmiştir. İn vitro organik madde sindirilebilirliği %44,33-54,43, metabolik enerji değerleri 6,82-8,05 MJ/kg KM, nispi yem değeri ise 95,73 ile 142,35 arasında değişmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the chemical composition, in vitro organic matter digestibility, metabolizable energy, relative feed values of the cereal forages from barley (Hordeum vulgare L.) harvested at ear emergence, milk and dough stages of maturity. The crude protein content of barley forages ranged from 4,79 to 9,73%; crude ash from 4,74 to 7,13%; neutral detergent fiber (NDF) from 43,57 to 55,67%; acid detergent fiber (ADF) from 27,62 to 38,67%, acid detergent lignin (ADL) from 3,59 to 6,27%, hemicellulose from 13,79 to 22,75% and cellulose from 22,63 to 32,88%. In vitro organic matter digestibility ranged from %44,33 to 54,43%, metabolic energy from 6,82 to 8,05 MJ/kg DM, and relative feed values from 95,73 to 142,35. As a result of this research, maturity had a significant effect on the chemical composition, relative feed values, In vitro organic matter digestibility and metabolic energy values. Crude protein, neutral detergent fibre, acid detergent fibre and cellulose contents decreased with increasing maturity whereas crude ash contents, relative feed values, in vitro organic matter digestibility and metabolic energy increased.