Pandemi ekonomisinin internet alışverişine etkilerinin analizi
Analysis of the effects of the pandemic economy on internet shopping
- Tez No: 688338
- Danışmanlar: DR. BEYHAN HİLAL YASLIDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Pandemi, Covid-19, salgın, tedbir, online alışveriş, e-ticaret, İnternet, Covid-19, epidemic, precaution, online shopping, e- commerce, Internet
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
2019 yılının son ayında Çin'de ortaya çıkan Covid-19 hastalığı hızla salgına dönüşmüş ve tüm dünyayı etkisi altına alması ile pandemi olarak ilan edilmiştir. Hastalık tüm dünya ülkelerinin sağlık, ekonomi ve toplumsal alanlarında oldukça büyük hasarlar bırakarak ilerlemeye devam etmektedir. Çalışmanın amacı; pandemi öncesinde de tüketici tarafından oldukça benimsenmeye başlanmış olan internet üzerinden yapılan alışverişlerin pandemi sürecinde ne yönde seyir gösterdiği ve pandemi sonrasındaki süreçte nasıl şekil alacağının incelenmesidir. Çalışmanın ilk bölümünde, pandemi kavramı üzerinde durulmuş, 2019 Covid-19 pandemisinin seyri, Türkiye ve dünyada alınan tedbir ve önlemler ile pandemi sonrası toplumsal ve teknolojik dönüşüme değinilmiştir. İkinci bölümde, pandemi sürecinin dünya ve Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerine ve devletler tarafından alınan tedbir ve önlemlere değinilerek, işletmeler ile çalışanlar üzerinde yarattığı etkilerden bahsedilmi ve pandemi sonrası ekonomik dönüşüm konusuna yer verilmiştir. Üçüncü bölümde, internet üzerinden yapılan alışverişin süreci ve internet bankacılığı anlatılmış, Covid-19 pandemisinin bu alanlarda yarattığı etki ve değişiklikler incelenmiştir. Dördüncü bölümde ise, Covid-19 pandemi sürecinin internet alışverişi üzerindeki etkisi konusu anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Covid-19 disease, which emerged in China in the last month of 2019, quickly turned into an epidemic and was declared a pandemic as it affected the whole world. The disease continues to progress, leaving great damage in the health, economy and social areas of all countries of the world. The aim of this study is to examine how online shopping, which was widely adopted by the consumer before the pandemic, progresses during the pandemic process and how it will take shape in the post-pandemic period. In the first part of the study, the concept of pandemic was emphasized, the course of the 2019 Covid-19 pandemic, the measures and measures taken in Turkey and the world, and the social and technological transformation after the pandemic were mentioned. In the second part, the effects of the pandemic process on the world and Turkish economy and the measures and measures taken by the states were mentioned, the effects on businesses and employees were mentioned, and the post-pandemic economic transformation issue was included. In the third chapter, the process of online shopping and internet banking are explained, and the effects and changes of the Covid-19 pandemic in these areas are examined. In the fourth chapter, the effect of the Covid-19 pandemic process on internet shopping is explained.