Kur'ân-ı Kerîm'e göre insanın sorumluluğu ve samimiyet ile ilişkisi
Responsibilities of human beings within framework of sincerity according to the Qoran
- Tez No: 688396
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KADRİ ZİYAETTİN COŞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Tefsir, Sorumluluk, İhlâs, Samimiyet, Qur'an, Tafsir, Responsibility, Sincerity, Faithfullness
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Allah Teâlâ, Kur'ân'da, emaneti göklere, yere ve dağlara teklif ettiğini ancak onların bu emanetin sorumluluğundan çekindikleri için kabul etmediklerini, bu yükümlülüğü insanın kabul ettiğini bildirmektedir. Dolayısıyla sorumluluğu Cenâb-ı Hakk'ın insana teklif ettiği ve onun da yüklendiği bu büyük emanetin hakkını vermek olarak ifade etmek mümkün görünmektedir. Dolayısıyla insanın varoluş gayesinin temelini oluşturan sorumluluk, kişinin dinî ve dünyevî hayatını şekillendirmesine imkân sağlayan önemli bir duygudur. Kişinin hem dünya hem de ahiret hayatına yönelik olumlu katkı sağlayan sorumluluk bilinci, dünya ve ahiret mutluluğunu temin eden en önemli hasletlerden biridir. Söz konusu ideale ulaşmak bireyin dinî ve sosyal hayatta yerine getirmekle sorumlu olduğu vazifelerini bu bilinç doğrultusunda ihlâs ve samimiyet üzere gerçekleştirmesiyle mümkündür. Böylece kişi sorumluluk bilinciyle hareket etmek suretiyle toplumda erdemli bireylerin yetişmesine katkı sağlayacaktır. Bu bilince sahip olmayan kişinin ise hevâ ve heveslerinin peşinden giderek kendisine fayda sağlamadığı gibi aynı zamanda içinde yaşadığı topluma da zarar verebilecek davranışlarda bulunması söz konusu olabilmektedir. Hz. Peygamber (s.a.s.) döneminde bazı mü'minlerin sorumluluk bilincine aykırı şekilde hareket ettiklerinde hem onların hem de tüm toplumun birtakım sıkıntılı durumlarla karşı karşıya kaldıkları görülmektedir. Nitekim Uhud Savaşı'nda bazı kimselerin sorumluluk bilinciyle örtüşmeyecek şekilde hareket etmeleri, bazılarının da görev yerlerini terk etmeleri onlarca Müslümanın şehit olmasına sebeb olmuştur. Hatta Hz. Peygamber (s.a.s.) bunun neticesinde yaralanmış ve çok zor durumda kalmıştır. İşte İslâm'ın ilk dönemlerinde yaşanan bu olay, bazı kimselerin sorumluluklarını layıkıyla yerine getirmediğinde büyük felaketlerle yüzleşmek zorunda kalacağımıza dair bir örnek olarak karşımızda durmaktadır. Bu sebeple kişinin sorumluluk bilinci ve samimiyet duygusuyla hareket etmesi hem bireysel hem de toplumsal bakımdan büyük önem arz etmektedir. Cenâb-ı Hakk'ın kullarından istediği, kendisinin tek yaratıcı olarak kabul edilmesi, zâtına ortak koşulmaması ve samimiyetle ibadet edilmesi, insanların sorumluluklarını yerine getirmeleri ve ahiret için hazırlık yapmalarıdır. Kişi bu görevlerini içtenlikle yerine getirdiği takdirde ideal anlamda Rabbine kul olabilmektedir. Aksi halde dünyada birtakım zorluklarla karşılaşabileceği gibi ahirette de azap görebilir. Bu itibarla araştırmamızda sorumlulukların samimiyet ile ilişkisi ele alınarak sorumlulukları içtenlikle yerine getirmenin ideal bir mü'min olma, erdemli bir hayat sürme ve ahiret hayatına hazırlık yapma hususundaki önemli etkisini ortaya koymak hedeflenmiştir. Elde edilen bilgilerden çıkarılan sonuca göre kişi bütün inanç, söz, fiil ve davranışlarında içten ve samimî olmalı, gösteriş ve yapmacık davranışlardan uzak durmalıdır. Yaratıcıya kulluğun ve ahlâklı bir insan olmanın temel ölçütü; ihlâslı olmaktır. Dinin samimiyet olarak tanımlanması bu ölçütü doğrulamaktadır. Kişi, Rabbine ve diğer varlıklara hatta kendi nefsine karşı samimiyet ve içtenlikle hareket etmek suretiyle hayatını daha anlamlı hale getirme fırsatını yakalayabilecektir.
Özet (Çeviri)
In the Qur'an, Allah states that He offered the trust (amanah) to the heavens, the earth and the mountains, but they did not accept it with the excuse that they were afraid of failing to fullfill the responsibility, and man accepted the trust. The definition of the term trust (amanah) could be expressed as treating very carefully for the thing on the custody that the man was granted. Therefore, responsibility, which forms the basis of man's purpose of existence on earth, is an important motivation that directs one to shape his religious and worldly life. Consciousness of this responsibility, which contributes positively to one's life both in this world and in the hereafter, is one of the most important traits that ensures happiness in this world and the world hereafter. This ideal is only achievable by fullfilling the duties and the responsibilities in man's religious and social life with sincerity and honesty. Thus, by acting in line with a sense of responsibility, the person will contribute to the growth of virtuous individuals in the society. On the contrary, a person who does not have this awareness will follow his whims and ambitions and hence will harm the harmony of the society he lives in. In the time of the Prophet Muhammed, peace be upon him (pbuh), it became evident that both the belivers and the whole society suffer from some problems when some believers act without sense of responsibility. The fact that some people acted in a way that did not coincided with a true sense of responsibility in the Battle of Uhud and left their positions without permission had caused the martyrdom of dozens of muslims. Even the Prophet Muhammed (pbuh) was injured and was in a very difficult situation. This event, which took place in the early periods of Islam, stands before us as an example that we may face great disasters when some people do not fulfill their responsibilities properly. Hence, it is of great importance for a person to act with a sense of responsibility and sincerity, both individually and socially. What Allah wants from His servants is to be accepted as the sole and absolute creator, asks them not to associate any partner with Him, to worship him sincerely, to fulfill their responsibilities and to prepare for the world hereafter. If a person sincerely fulfills his duties and resposibilities he can ideally become a servant of his Creator. Otherwise, he may face some difficulties in this world and may witness punishment in the next world. In our research, it is aimed to reveal the important effects of fulfilling responsibilities sincerely on being an ideal believer, leading a virtuous life and preparing for the world hereafter by considering the relationship between responsibilities and sincerity. As a conclusion drawn from the information obtained, the person should be sincere and honest in all his beliefs, words, actions and behaviors, and should stay away from pretentious and artificial behaviors. The basic criterion of serving to the Creator and being a morally ideal person is to be sincere. The definition of religion as“sincerity”confirms this reality. A person will be able to seize the opportunity to make his life more meaningful by acting sincerely and honestly towards his Creator, towards other beings and even towards his own soul.