Real and imaginary spaces in Tom Stoppard's plays
Tom Stoppard'ın oyunlarında gerçek ve hayali mekanlar
  1. Tez No: 688505
  2. Yazar: NEVİN FADEN GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMİLE GÜNSELİ İŞÇİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Performing and Visual Arts, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Tom Stoppard, Çağdaş İngiliz Tiyatrosu, Mekânsal Teori, Tiyatro Mekânı, Tom Stoppard, Contemporary British Theatre, Spatial Theory, Theatrical Space
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
Mekân kavramı, doksanlı yılların ortalarında yeni bir mekân anlayışı duygusu getiren“mekansal dönüş”ün gelişmesiyle birlikte edebiyat çalışmalarında artan bir ilgi kaynağı olmuştur. Tiyatro mekânı genellikle“mimari”veya“sahne”olarak kabul edilir; bununla birlikte,“dramatik mekan”ın bir oyunda anlamı aktarmada önemli bir rolü vardır ve mekanın edebi temsilinde daha iyi tanımlayıcı bir bileşen olabilmektedir. Bu bağlamda, bu tez modern ve postmodern İngiliz birey ve sosyal yaşamının çağdaş tiyatrodaki temsilini keşfetmek için Tom Stoppard'ın başlıca oyunlarındaki dramatik mekânı araştırmayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda bu tez, mekânın topluluklardaki sosyal dönüşümden sorumlu olduğunu ve toplum ile birey arasında diyalogu sağladığını savunmaktadır. Bu tez, Issacharoff'un 'dramatik mekân' çalışmasına ek olarak, geocriticism (coğrafi eleştiri) terminolojisinden - yer ve mekân ile ilgili literatürün araştırılmasına disiplinlerarası bir yaklaşım öneren Lefebvre, Foucault, Bakhtin, Augé, Certeau gibi düşünürlerin mekânsal teori çalışmalarından yararlanmaktadır. Disiplinlerarası bir bakış açısı öneren bu çalışma Tom Stoppard'ın seçilen dört oyunda; Rosencrantz ve Guildenstern Öldüler (1966), Travesties (1974), Arcadia (1993), ve Hint Mürekkebi (1995), mimetik ve diegetik mekânı analiz etmeyi hedeflemektedir. Stoppard'ın oyunları kentsel mekânlar, şehirler, manzaralar, odalar ve kurgusal mekanlar da dahil olmak üzere çeşitli mekanları, metinlerarası, sosyal ve kültürel mekanlar yoluyla resmediyor, böylece mekansal edebiyat çalışmalarında istisnai metin kaynakları olarak kullanılabilmektedir.
Özet (Çeviri)
The concept of space is an increasingly important concern in literary studies with the advent of the 'Spatial Turn', which brought a new understanding of space in the mid-1990s. Theatrical space has often been considered as either 'architectural' or 'scenographic'; however, dramatic space also has a significant role in conveying the meaning of a play and can be a crucial descriptive component in the literary representation of space. In this context, my dissertation aims to investigate the dramatic space in Tom Stoppard's plays in order to explore the modern and postmodern British individual and their social life in contemporary drama. Accordingly, I argue that space is responsible for social transformation in communities and enables a dialogue between society and the individual. This study benefits from the terminology of geocriticism – a literary criticism that suggests an interdisciplinary approach to the exploration of literature in relation to space and place, and refers to the spatial theories of Lefebvre, Foucault, Bakhtin, Augé, and Certeau as well as to Issacharoff's study of 'dramatic space'. Proposing a multidisciplinary perspective, this study analyzes the mimetic and diegetic spaces in four of Tom Stoppard's plays; Rosencrantz and Guildenstern Are Dead (1966), Travesties (1974), Arcadia (1993), and Indian Ink (1995). Stoppard's plays from the 1960s to the 2000s portray different spaces including urban spaces, cities, landscapes, rooms, and fictional sites, thus serving as exceptional textual sources in spatial literary studies.