Yapı bilgi modeli tabanlı inşaat planlaması yazılımı geliştirimi
Building information model based construction planning software development
- Tez No: 688531
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNDER HALİS BETTEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yapı Bilgi Modeli, Optimizasyon, Kritik Yol Yöntemi, Maliyet performans endeksi, İş programı performans endeksi, Building Information Model, Optimization, Critical Path Method, Cost performance index, Work program performance index
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmada yapı inşaatında mevcut her iş kaleminin metraj hesabı, yapılan metraja karşılık oluşturulacak ekiplerin adam.saat hesaplamaları, inşaat aşamasında kullanılacak malzemeler, iş süresinin ve buna bağlı olarak her iş kaleminde ekiplerin oluşturulması, gün ve ekip sayılarına bağlı iş programının hazırlanması aşamasında kullanılacak işlemler yapıya ait geometriyi tanıtarak, yapılacak imalatın mevcut malzeme ve ekipman kaynağı ile ilişkilendirilerek formül haline getirilmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın her yıl mütemadiyen yayınladığı birim fiyat tablosunda belirtilen poz numaralarına bağlı kalınarak tabloda belirtilen malzeme, işçilik ve makine ekipmanı kullanımları her iş kaleminin birim hesabı yöntemi ile yapı inşaatında gereken malzeme, işçilik ve makine ekipmanı miktarları kendi birimlerince hesaplanmıştır. Farklı olarak iş programlarında dikkate alınmayan mevsimsel etki, imalatta çalışacak ekiplerin tatil günleri, imalat gününde mevcut hava koşulları ve Ramazan ayı gibi faktörler dikkate alınarak işçilik verimleri hesaplanmış ve bu verimlerin iş verimine etkisi ile gerçeğe daha yakın iş programı oluşturulmuştur. Belirtilen bu faktörler ışığında inşaatın bitiş süresi ile başlangıç süresi arasında en uygun koşullara göre hesap kabiliyeti geliştirilmiş ve yapı inşaatının tamamlanma süresi gerçeğe nispeten yakın şekilde hesaplanmıştır. Literatürde mevcut olan çalışmalarda mevsimsel etkiye bağlı işçilik verimi ve projede çalışacak ekiplerin tatil günlerinin dikkate alınmadığı görülmektedir. Sonuç olarak iş programı oluşturulurken kaçınılan problemlerin üstüne eğilip gerçeğe en yakın şekilde inşaat projeleri için iş programı ve takibi tablosu modellenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the quantity calculation of each existing work item in the building construction, the man-hour calculations of the teams to be formed in response to the quantity made, the materials to be used in the construction phase, the creation of the teams for each work item, the work time and accordingly, the processes to be used in the preparation of the work program depending on the number of days and teams. It has been formulated by introducing the geometry of the product to be made and associating it with the existing material and equipment resource of the production to be made. Adhering to the item numbers specified in the unit price table published by the Ministry of Environment and Urbanization every year, the use of materials, labor and machinery equipment specified in the table was calculated by the unit calculation method of each work item and the amount of materials, labor and machinery equipment required in the construction of the building. On the other hand, labor productivity was calculated by taking into account the seasonal effect, which is not taken into account in the work programs, the holidays of the teams to work in the production, the current weather conditions on the day of production and the month of Ramadan, and a work schedule closer to reality was created with the effect of these yields on the work efficiency. In the light of these factors, the ability to calculate the most suitable conditions between the completion time of the construction and the start time has been developed and the completion time of the construction has been calculated relatively close to the truth. In the studies available in the literature, it is seen that the seasonal effect-related labor efficiency and the holidays of the teams to work in the project are not taken into account. As a result, it has been tried to model the work schedule and follow-up table for construction projects as close to reality by focusing on the problems that were avoided while creating the work program.