Farklı su hacmi, su kalitesi, uygulama tekniği ve gün içi uygulama zamanları koşullarında Glyphosate'ın amaranthus palmeri S. watson'ye karşı etkinliğinin araştırılması
Investigation on the efficacy of Glyphosate against amaranthus palmeri S. watson's in different water volume, water quality, application technique and intraday application times conditions
  1. Tez No: 688594
  2. Yazar: ANIL ALTUĞ PEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET NEDİM DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Glyphosate, Amaranthus palmeri, uygulama koşulları, herbisit, Glyphosate, Amaranthus palmeri, treatment conditions, herbicide
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Bu çalışmada Amaranthus palmeri yabancı otunun glyphosate herbisiti ile mücadelesindeki sorunların giderilmesinde su kalitesi, su miktarı, ilaçlama sıvısına amonyum sülfat ilavesi, ilaçlama aletindeki farklılıklar ve gün içi ilaçlama zamanlarının etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Materyal Yöntem: Sera ve tarla koşullarında yürütülen çalışmalarda glyphosate etkili maddeli herbisit üç farklı su kalitesinde, iki su miktarında, ilaçlama sıvısına amonyum sülfat ilavesiyle, iki farklı ilaçlama aletiyle ve farklı iklim koşullarının hakim olduğu gün içi farklı ilaçlama zamanlarında uygulanmıştır. Bu uygulamaların etkileri görsel etki değerlendirmeleri ile bitki yaş ve kuru ağırlıkları aracılığıyla tespit edilmiştir. Bulgular: Saksı denemelerinde söz konusu faktörlerin glyphosate etkinliğini tavsiye dozunun altındaki dozlarda etkilediği, tavsiye dozlarında ise etkide önemli bir değişme sebep olmadığı tespit edilmiştir. Düşük su miktarı, sertlik derecesi düşük olan su kullanımı sonucunda etkinliğin daha yüksek olduğu görülmüştür. Amonyum sülfat ilavesi etkinlikte kısmi artışlara sebep olurken, yüksek nem yada sıcaklıkta yapılan uygulamalar daha etkili bulunmuştur. Tarla koşullarında glyphosate herbisitinin tek başına etkisinin düşük olduğu görülmüştür. Sonuç: A. palmeri ülkemiz açısından tehdit oluşturan ve henüz ülke geneline yayılma göstermemiş ancak bu potansiyele sahip olan önemli bir yabancı ot türüdür. Bu nedenle bu türün görüldüğü bölgelerde eradikasyonu ilk alınması gereken önlemdir. Bu çalışma kapsamında glyphosate'in bu amaçla kullanılabilecek bir herbisit olmadığı ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle mekanik mücadele ve alternatif herbisitlerin kullanımının gerekli olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Investigation on the efficacy of glyphosate against Amaranthus palmeri S. Watson in different water volume, water quality, application technique and intraday application times conditions Objective: In this study it was aimed to investigate the effects of water quality, water volume, ammonium-sulphate additive, spray equipment as well as intraday treatment timing on the efficacy of glyphosate herbicide on Amaranthus palmeri. Materials and Methods: In the experiments carried out under greenhouse and field conditions glyphosate was applied in three different water quality, two different water volume, two different spray equipment and under different intraday timings having different climatic conditions. Effects of these treatments were evaluated by visual estimations as well as fresh and dry weights of weed. Results: In pot experiments it was observed that all conditions affected the glyphosate efficacy at lower doses. At the recommended dose however no effect of the factors was observed. Low water volume, high quality water with lower hardness improved the efficacy of glyphosate. Ammonium sulphate additive caused slight increase in the efficacy. As the result of intraday treatment timing highest effect was obtained under high relative humidity or temperature conditions. Conclusion: A. palmeri is an important threat with high invasive capacity. But this weed has not yet distributed most parts of our country. With this reason eradication should be the first measurement which should be immediately taken. Results of these studies showed that glyphosate is not a suitable herbicide even under optimized treatment conditions. Therefore mechanical control and alternative herbicides should be used to control this weed.