Hatay, Şanlıurfa, Gaziantep ve İzmir illerinde göçmen, mülteci ve sığınmacılara birinci basamak sağlık hizmeti sunan sağlık çalışanlarının hizmet sunumuna yönelik görüşleri ve tükenmişlik durumlarının değerlendirilmesi
The perceptions of health professionals serving in primary healthcare centers about healthcare provision, and the level of burnout among them
  1. Tez No: 688769
  2. Yazar: NURTAÇ KAVUKCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KERİM HAKAN ALTINTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Maslach Tükenmişlik Ölçeği, mülteci, sağlık hizmeti sunumu, sağlık hizmeti sağlayıcısı, sığınmacı, tükenmişlik, zorluklar, asylum seeker, challenges, burnout, delivery of health care, health care provider, Maslach Burnout Inventory, refugee
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de Gaziantep, Hatay, İzmir ve Şanlıurfa illerinde birinci basamak sağlık merkezlerinde görev yapan sağlık çalışanlarının sağlık hizmeti sunumuna ilişkin tükenmişlik düzeylerini ve algılarını incelemektir. Yöntem: Araştırma, Türkiye'de göçmen gruplarının yoğun olduğu Gaziantep, Hatay, İzmir ve Şanlıurfa'daki birinci basamak sağlık kuruluşlarında gerçekleştirilmiştir. Demografik bilgiler, sağlık çalışanlarının hizmetlere ilişkin algıları ile ilgili verileri toplamak amacıyla 85 maddelik bir anket kullanılmıştır. Tükenmişlik düzeyini araştırmak için Maslach Tükenmişlik Ölçeği'nden (MTÖ) yararlanılmıştır. Toplam 236 sağlık çalışanı içinden 224'ünün anket yanıtları analizlerde kullanılmıştır. Bulgular: Sonuçlar, sağlık çalışanlarının çoğunlukla dil ve iletişimle ilgili engellerle bağlantılı zorluklarla karşılaştığını göstermiştir. Çoğu katılımcı, tercümanlık hizmetlerinin gerekliliğini ve eğitimin sağlık çalışanları, tercümanlar ve hizmet kullanıcılar için önemli olduğunu vurgulamıştır. Maslach Tükenmişlik Ölçeği'nin (MTÖ) üç tükenmişlik alt ölçeğinden özellikle Duygusal Tükenmişliğin (DT) yaş, mevcut iş yeri, eğitim, çocuk sayısı, meslek, mezuniyet yılı, çalışma süresi, ortak bir dil bilme, yasal statü ve kültür hakkında bilgi sahibi olma gibi çeşitli faktörlerle ilişkisi olduğu ortaya çıkmıştır. Duyarsızlaşma (D), yaş ve ortak bir dil, yasal statü ve kültür hakkında bilgi sahibi olma ile ilişkili bulunmuştur. Son olarak, Kişisel Başarı (KB), çalışma süresi, cinsiyet ve kültür hakkında bilgi sahibi olma ile ilişki göstermiştir. Sonuç: Bu çalışma, özellikle Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışanlar ve sınırlı mesleki deneyime sahip olan sağlık çalışanlarının dilsel ve kültürel engellerin üstesinden gelmek için hedefe yönelik müdahalelerle desteklenmesi gerektiğini göstermiştir. Çalışan refahı ve sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi için kapasite geliştirme olanakları ve etkin insan kaynakları yönetimi sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of this study is to investigate the level of burnout and perceptions of health professionals serving in primary healthcare centers in four provinces in Turkey, namely Gaziantep, Hatay, İzmir, Şanlıurfa, Method: The study was conducted in primary healthcare facilities in Gaziantep, Hatay, İzmir and Şanlıurfa. A survey with 85-items was used to collect data for demographic information, perceptions of healthcare professionals regarding their services and burnout. Maslach Burnout Inventory (MBI) was utilized to explore the level of burnout. A total of 236 healthcare professionals completed the survey, out of which 224 responses were used in the analyses. Results: The results showed that healthcare professionals serving migrant groups mainly face challenges linked to linguistic barriers. Most of them consider interpreter services to be essential and appreciate the importance of training. Among the three burnout subscales of the Maslach Burnout Inventory (MBI), particularly Emotional Exhaustion (EE) was found to have a relationship with a variety of factors like age, current workplace, training, number of children, profession, year of graduation, duration of work and knowledge of a common language, legal status and culture. Depersonalization (DP) was associated with age and knowledge of a common language, legal status and culture. Finally, Personal Achivement (PA) showed a relationship with the duration of work, gender and knowledge about culture. Conclusion: Evidence gathered in this study suggests that healthcare professionals serving migrant groups, particularly the ones working in in Family Health Centers and those with limited professional experience, need to be supported by interventions targeting linguistic and cultural barriers. Capacity building opportunities and effective human resource management in the health facilities need to be ensured for staff welfare and improvement of healthcare services.