Erzincan keltatı (Alchemilla erzincanensis) bitkisinin yağ asidi içeriğinin belirlenmesi, antioksidan ve antiproliferatif aktivitesinin araştırılması
Determination of phenolic and fatty acid content of Erzincan keltati (Alchemilla erzincanensis) investigation of antioxidant and antiproliferative activity
- Tez No: 688850
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Alchemilla erzincanensis, antioksidan aktivite, antiproliferatif aktivite, fenolik içerik, GC-MS, Alchemilla erzincanensis, antioxidant activity, antiproliferative activity, GC-MS, phenolic content
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmada, Alchemilla erzincanensis türünün fenolik ve yağ asidi içeriğinin belirlenmesi, antioksidan ve antiproliferatif aktivitesinin araşrırılması amaçlanmıştır. Metod ve Yöntem: Bitkiden elde edilen su, metanol, hekzan, kloroform ekstrelerinin toplam fenolik ve flavonoid madde miktarları sırasıyla Folin Ciocalteu ve Alüminyum klorür kolorimetrik metoduyla, fenolik ve yağ asidi içerikleri ise GC-MS analizleriyle belirlendi. Ekstrelerin antioksidan aktiviteleri DPPH serbest radikalini giderme, ABTS katyon radikalini giderme, Fe2+ metal iyonlarını şelatlama üzerinden değerlendirildi. Ekstrelerin, meme (MCF-7) ve (MDA-MB 453) kanser hücre hatlarına karşı antiproliferatif aktiviteleri XTT testleriyle incelendi. Bulgular: Bitkinin su ekstresinin fenolik ve flavonoid içerik bakımından metanol ekstresine kıyasla daha zengin olduğu gözlendi. GC-MS analizleri sonucunda, bitkinin yapısında bol miktarda hekzanoik asid, metil ester, ikozan, hepta dekanoik asit, 9-oktadekanoik asit, risinoleik asit tespit edildi. Fenolik içeriklerine paralel olarak, bitkinin metanol ekstresinin DPPH radikal giderme, metal şelatlama kapasitelerinin daha yüksek olduğu gözlendi. Su ekstresinin ise ABTS katyon radikalini daha fazla giderildiği gözlendi. GC-MS analizleri ile bitkinin yağ asidi içeriği bakımından zengin olduğu tespit edildi. Sitotoksisite testleri sonucunda, metanol ekstresinin diğer ekstrelere kıyasla kanser hücre hatlarına karşı daha yüksek antiproliferatif aktiviteye sahip olduğu ve en yüksek aktiviteyi MDA-MB 453 hücrelerine karşı sergilediği görüldü. Sonuç: Elde edilen veriler ışığında, bu çalışmada kullanılan Alchemilla erzincanensis türünün fitoterapide değerlendirilebilecek potansiyelde olduğu kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: In this study, it was aimed to determine the phenolic and fatty acid content of Alchemilla erzincanensis and to investigate its antioxidant and antiproliferative activities. Material and Method: Total phenolic and flavonoid substance amounts of water, methanol, hexane and chloroform extracts obtained from the plant were determined by Folin Ciocalteu and Aluminum chloride colorimetric method, respectively, and phenolic and fatty acid contents were determined by GC-MS analysis. The antioxidant activities of the extracts were evaluated through DPPH free radical scavenging, ABTS cation radical scavenging, and chelating Fe2+ metal ions. The antiproliferative activities of the extracts against breast (MCF-7) and (MDA-MB 453) cancer cell lines were examined by XTT tests. Results: It was observed that the water extract of the plant was richer in phenolic and flavonoid content compared to the methanol extract. As a result of GC-MS analysis, abundant hexanoic acid, methyl ester, icosan, heptadecanoic acid, 9-octadecanoic acid, ricinoleic acid were detected in the plant structure. Parallel to their phenolic content, it was observed that the DPPH radical removal and metal chelating capacities of the methanol extract of the plant were higher. It was observed that the water extract removed the ABTS cation radical more. It was determined that the plant is rich in fatty acid content by GC-MS analysis. As a result of cytotoxicity tests, it was seen that the methanol extract had higher antiproliferative activity against cancer cell lines compared to other extracts and exhibited the highest activity against MDA-MB 453 cells. Conclusion: In the light of the data obtained, it was concluded that the Alchemilla erzincanensis species used in this study has the potential to be evaluated in phytotherapy.