Kırsal kalkınmada kırsal turizmin rolü: Trabzon ili Çaykara ilçesi Uzungöl örneği
Role of rural tourism in rural development example of Uzungöl in Çaykara district of Trabzon province
  1. Tez No: 688889
  2. Yazar: GİZEM TÜRK SIRIKLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMET BOZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Ziraat, Tourism, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kırsal Kalkınma, Kırsal Turizm, Trabzon, Uzungöl, Rural Development, Rural Tourism, Trabzon, Uzungöl
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu tez; Trabzon İli Çaykara İlçesinde bulunan Uzungöl' de kırsal kalkınmada kırsal turizmin rolünün araştırılması amacıyla başlatılmıştır. Araştırmanın materyalini, Cochran'ın Likert tipi veri ölçeği esas alınarak belirlenen 160 ziyaretçi ve tam sayım yöntemi ile belirlenen 50 işletmeci olmak üzere toplam 210 kişi ile yüz yüze yapılan görüşmelerden elde edilen veriler oluşturmuştur. Araştırmada veri toplamak amacı ile hazırlanan anket konu ile ilgili önceki çalışmalardan, yöredeki işletmeci ve ziyaretçiler göz önünde bulundurularak hazırlanmıştır. Araştırmadaki veriler. Ekim- Kasım 2020 döneminde toplanmıştır. Veri analizinde seçilen yöntemler yapılan araştırmanın amaçları doğrultusunda belirlenmiştir. Yapılan araştırmada işletmecilerin ve ziyaretçilerin sosyoekonomik özellikleri, iletişim davranışları, memnuniyet düzeyleri, ilgi düzeyleri, beklentileri ve düşüncelerinin belirlenmesinde frekans, yüzde, ortalama ve standart sapma istatistiklerinden faydalanılmıştır. Likert tipi soruların güvenirliliğini test etmek üzere Cronbach Alpha içsel tutarlılık katsayısı hesaplanmıştır. Kırsal turizm kırsal kalkınmada önemli rol oynamaktadır. Türkiye'de kırsal kalkınmaya yönelik turizm faaliyetleri devlet tarafından desteklenmektedir. Kırsal turizm ile kırsal alanlarda yaşayan insanların refah seviyelerinin yükselmesi, alt yapı ve üst yapı çalışmaları ile mevcut koşulların iyileştirilmesi, kırsal kesimlerdeki işsizlik oranın düşmesi, kadın istihdamının artması, kırsal alanlardan kentlere yapılan göçlerin önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Kırsal alanlarda kırsal turizmin geliştirilmesi ve kırsal alanlarda çalışmaların yapılması ile yöreye gelen turist sayısının arttırılması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis was initiated in order to investigate the role of rural tourism in rural development in Uzungöl, which is located in Çaykara District of Trabzon province. The research material was based on information provided by questionnaires administered to a sample of 160 visitors determined by Cochran's Likert-type data sample determination formula, and 50 sellers in the area. The questionnaire was prepared from previous studies on the subject, taking into account the sellers and visitors in the region. Data were collected in November October-November 2020. The selected methods in data analysis were determined considering research objectives of this study. For this purpose, frequencies, percentages, means and standard deviation statistics were used to determine the socioeconomic characteristics, communication behaviors, satisfaction levels, interest levels, expectations and thoughts of sellers and visitors. Cronbach Alpha internal consistency coefficient was calculated to test the reliability of Likert-type questions. Rural tourism plays an important role in rural development. Tourism activities for Rural Development in Turkey are supported by the state. It is aimed by rural tourism activities to increase the welfare levels of people living in rural areas, to improve the current conditions with infrastructure and superstructure works, to decrease the unemployment rate in rural areas, to increase women's employment, and to prevent migration from rural areas to cities. It is expected that the number of tourists coming to the region will increase with the development of rural tourism in rural areas and the implementation of studies in rural areas.