Balık yağı etil esterinin dizel motorlarda yakıt olarak kullanılmasının araştırılması
Research of the using fish oil ethly ester in diesel engines
- Tez No: 688954
- Danışmanlar: PROF. DR. CUMALİ İLKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Biyodizel, Transesterifikasyon, Balık Yağı, Etil Alkol, Emisyon, Biodiesel, Transesterification, Fish Oil, Ethyl Alcohol, Emission
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Otomotiv Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Taşıt Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
İçten yanmalı dizel motorlarda biyodizel yakıt kullanılarak emisyon değerleri, motor güç karakteristikleri ve motor elemanları üzerindeki etkilerin incelenmesi amaçlanmıştır. Ham balık yağına etil alkol ilave edilip transesterifikasyon metoduyla etil esteri (biyodizel) üretilmiştir. Katalizör olarak güçlü bir asit olan Sülfirik Asit (H2SO4) kullanılmıştır. Transesterifikasyon metoduyla balık yağı etil alkol ile esterleşerek, vizkozitesi düşürülüp motorda kullanıma uygun hale getirilmiştir. Elde edilen biyodizel %50, %75 oranlarında dizel yakıt ile harmanlanmış ve bunun yanı sıra saf biyodizelde kullanılmıştır. Bunun sonucunda B50, B75 ve B100 yakıt numuneleri elde edilmiştir. Elde edilen bu yakıt numunelerinin özellikleri ölçülerek standart değerleri belirlenmiştir. İkinci aşamada, üretilen biyodizel yakıtlar tek silindirli, direkt püskürtmeli, hava soğutmalı, 8,5 HP güçte Antor 6LD 400 tip motor üzerinde test edilmiştir. Bu testlerde D100, B100, B75, B50 olmak üzere 4 farklı yakıt denenmiştir. Testler %100 ve %50 yüklerde 1600, 1900, 2200, 2500 ve 2800 d/d motor devirlerinde gerçekleştirilmiştir. Yapılan bu testlerde motordaki CO, CO2, NOX, HC emisyonları ve is ölçümleri alınmıştır. Aynı zamanda motorun güç, moment değerleri ve özgül yakıt tüketim değerleri ölçülüp, bütün bu ölçümler grafikler halinde sunulup yorumlanmıştır. Ayrıca motor testlerden önce ve testlerden sonra sökülerek incelenmiş ve kullanılan biyodizel yakıtın motor elemanları üzerindeki etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
It is aimed to examine the emission values, engine power characteristics and the effects on engine components by using biodiesel fuel in internal combustion diesel engines. Ethyl ester (biodiesel) was produced by adding ethyl alcohol to crude fish oil by transesterification method. Sulfuric Acid (H2SO4), a strong acid, was used as a catalyst. By transesterification method, fish oil is esterified with ethyl alcohol and its viscosity is reduced and it is made suitable for use in engines. The obtained biodiesel was blended with 50% 75% diesel fuel and also used in pure biodiesel. As aresult, B50, B75 and B100 fuel samples were obtained. The properties of these fuel samplesobtained were measured and their standard values were determined. The biodiesel fuels produced in the second stage were tested on an Antor 6LD 400 type engine with a single cylinder, direct injection, air cooling, power of 8.5 HP. In these tests, 4 different fuels were tried, namely D100, B100, B75, B50. The tests were carried out at 100% and 50% loads at 1600, 1900, 2200, 2500 and 2800 revolutions. In these tests, CO, CO2, NOX, HC emissions and soot measurements in the engine were taken. At the same time, the power, torque values and specific fuel consumption values of the engine were measured, and all these measurements were presented and interpreted as graphics. In addition, the engine was disassembled before and after the tests and the effects of the used biodiesel fuel on the engine components were examined.