Aspergillus fumigatus'un potansiyel alerjen proteinin tespiti
Determination of potential allergen protein of Aspergillus fumigatus
  1. Tez No: 689004
  2. Yazar: CEMİL AKIN ÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM HALİL KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Alerji, Aspergillus fumigatus, Alerjen protein, Mantar Alerjisi, BCA (Bikinkoninik Asit), Allergy, Aspergillus fumigatus, Allergen Protein, Fungal Allergy, BCA (Bicinchoninic Acid)
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Alerjik hastalıklar günümüzde önemli halk sağlığı problemi olup dünya çapında hızla artış göstermektedir. Dünya alerji organizasyonunun (WAO) yaptığı araştırmaya göre dünya nüfusun %22'si alerjik hastalıklarla mücadele etmekdedir. Ülkemizde ise her beş vatandaştan birisi alerjinin en az bir formundan şikayetçidir. Alerjik hastalıkların tanı ve tedavisi ülkemizde ve dünyada en fazla harcama yapılan hastalıklardan biridir. Mantaralar doğada sık karşılaşılan alerjenlerdir. Mantar sporlarının, hava akımının etkisi ile uzun süre atmosferde asılı kalmaları insanların bu alerjenlerle temas etme olasılığını artırmaktadır. Bireylerin hangi etkene karşı alerjileri olduğunu belirlemek sağlık açısından oldukça önem taşımaktadır. Ülkemizde alerjik hastalıkların tanımlanmasında kullanılan mevcut testlerin tamamı yurt dışı menşeli olup ithal edilmektedir. Alerjiye neden olan mantarlardan biri de Aspergillus cinsinden Aspergillus fumigatus'dur. Biz çalışmamızda Aspergillus fumigatus alerjen proteinlerini saflaştırıp alerji tanı yöntemlerinde kullanılabilecek alerjenler üretmeyi hedefledik. Bu amaçla laboratuvarda SDA (Sabouraud Dekstroz Agar) ortamında kültüre edilerek çoğaltılan Aspergillus fumigatus'un protein izolasyonu ve pürfikasyonu 2 farklı yöntemle yapılmıştır. Elde edilen ürünün protein miktarı BCA (Bikinkoninik Asit) yöntemi ile belirlenmiştir. Çalışmalarımızda kloroform/metanol çözeltisiyle hazırlanan ekstraktın protein miktarı, etanol çözeltisiyle hazırlanan ekstraktın protein miktarından daha yüksek olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
Allergic diseases are an important public health problem today and are increasing rapidly around the world. According to the research conducted by the World Allergy Organization (WAO), %22 of the world population is struggling with allergic diseases. In our country, one in every five citizens complains of at least one form of allergy. The diagnosis and treatment of allergic diseases is one of the most expensive diseases in our country and in the world. Fungi are common allergens in nature. The presence of fungal spores in the atmosphere for a long time with the effect of air flow increases the possibility of people coming into contact with these allergens. It is very important for health to determine which factors individuals have allergies to. All of the existing tests used in the identification of allergic diseases in our country are of foreign origin and are imported. One of the fungi that cause allergies is Aspergillus fumigatus from the genus Aspergillus. In our study, we aimed to purify Aspergillus fumigatus allergen proteins and produce allergens that can be used in allergy diagnosis methods. For this purpose, protein isolation and purification of Aspergillus fumigatus, which was cultured and multiplied in SDA (Sabouraud Dextrose Agar) medium in the laboratory, was performed with 2 different methods. The protein amount of the product obtained was determined by the BCA(Bicinchoninic Acid) method. In our studies, it was determined that the protein content of the extract prepared with chloroform/methanol solution was higher than the protein amount of the extract prepared with ethanol solution.